Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

Nieuws
77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest. Van de 70-plussers geldt dat voor 59 procent.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 21:38
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens Hans Zaaijer, hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin, is de besmettelijke omikron-variant de reden dat zoveel mensen corona hebben gekregen. Ter vergelijking, eind 2021, toen er nog geen omikron was, had één op de vijf bloeddonoren een coronabesmetting doorgemaakt. ‘Omikron heeft de wereld een handje geholpen. Die variant blijkt besmettelijker, maar ook minder ziekmakend. Zo hebben we op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind in de afgelopen zomer’, aldus Zaaijer.

Zaaijer gaat dan ook optimistisch de winter in. Dankzij boosters en (her)infecties hebben oudere donors hogere hoeveelheden antistoffen tegen corona. ‘Je mag verwachten dat de komende maanden meer besmettingsmomenten zullen plaatsvinden als men samenkomt in warmere en afgesloten ruimtes. Dan helpt het wel als je al antistoffen hebt. We hebben inmiddels gezien dat mensen dan weliswaar nog steeds besmet kunnen worden, maar dan heb je veel minder kans op een ernstig ziektebeeld waarbij je in het ziekenhuis opgenomen moet worden.’

Nieuwe vaccinatie

Zaaijer noemt de nieuwe boostercampagne nog altijd nuttig. ‘Nog zeker 40 procent van de bloeddonors van 70-plus heeft nog geen infectie doorgemaakt. Zij, samen met risicogroepen, hebben baat bij een nieuwe vaccinatie.’

Nederlandse bloeddonors zijn niet volledig representatief voor de Nederlandse bevolking, meldt Sanquin.’Donoren zijn wat gezonder dan gemiddeld’, vertelt Zaaijer woensdagavond bij tv-programma Atlas. ‘Aan de andere kant, als donors voorzichtiger leven, dan is het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk nog hoger dan 4 op 5’.

Het is het vijfde onderzoek van Sanquin Research naar antistoffen tegen corona. Het onderzoek werd tussen eind augustus en begin september uitgevoerd onder 2000 bloeddonoren in heel Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.