Sanquin: 4 op de 5 bloeddonors hebben corona gehad

Nieuws
77 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels een coronabesmetting doorgemaakt. Dat meldt Sanquin op basis van de nieuwste meting onder Nederlandse bloeddonors. Onder jonge mensen tussen 18 en 25 jaar is zelfs 90 procent besmet geweest. Van de 70-plussers geldt dat voor 59 procent.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 21:38
Afbeelding
beeld anp

Volgens Hans Zaaijer, hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin, is de besmettelijke omikron-variant de reden dat zoveel mensen corona hebben gekregen. Ter vergelijking, eind 2021, toen er nog geen omikron was, had één op de vijf bloeddonoren een coronabesmetting doorgemaakt. ‘Omikron heeft de wereld een handje geholpen. Die variant blijkt besmettelijker, maar ook minder ziekmakend. Zo hebben we op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind in de afgelopen zomer’, aldus Zaaijer.

Zaaijer gaat dan ook optimistisch de winter in. Dankzij boosters en (her)infecties hebben oudere donors hogere hoeveelheden antistoffen tegen corona. ‘Je mag verwachten dat de komende maanden meer besmettingsmomenten zullen plaatsvinden als men samenkomt in warmere en afgesloten ruimtes. Dan helpt het wel als je al antistoffen hebt. We hebben inmiddels gezien dat mensen dan weliswaar nog steeds besmet kunnen worden, maar dan heb je veel minder kans op een ernstig ziektebeeld waarbij je in het ziekenhuis opgenomen moet worden.’

Nieuwe vaccinatie

Zaaijer noemt de nieuwe boostercampagne nog altijd nuttig. ‘Nog zeker 40 procent van de bloeddonors van 70-plus heeft nog geen infectie doorgemaakt. Zij, samen met risicogroepen, hebben baat bij een nieuwe vaccinatie.’

Nederlandse bloeddonors zijn niet volledig representatief voor de Nederlandse bevolking, meldt Sanquin.’Donoren zijn wat gezonder dan gemiddeld’, vertelt Zaaijer woensdagavond bij tv-programma Atlas. ‘Aan de andere kant, als donors voorzichtiger leven, dan is het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk nog hoger dan 4 op 5’.

Het is het vijfde onderzoek van Sanquin Research naar antistoffen tegen corona. Het onderzoek werd tussen eind augustus en begin september uitgevoerd onder 2000 bloeddonoren in heel Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo.

Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).