New York Times: Oekraïne zit volgens VS achter moord Doegina

Nieuws
Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de moord op de Russin Daria Doegina, de dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin. Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Times woensdag.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 21:23
Afbeelding
beeld anp

Rusland wees een dag na de dood van de 29-jarige vrouw de Oekraïense geheime dienst aan als schuldige. Kiev ontkent een rol te hebben gespeeld. Doegina stierf in augustus bij Moskou toen een bom onder haar auto ontplofte. Zij was net als haar vader, die naar verluidt mogelijk veel invloed heeft in het Kremlin, een voorstander van de oorlog in Oekraïne.

The New York Times schrijft dat de Verenigde Staten niet van tevoren op de hoogte waren van de aanslag en er op geen enkele manier bij betrokken waren. Er worden geen details gedeeld over welke Oekraïense functionarissen achter de moord zitten. Het is niet bekend of president Volodimir Zelenski toestemming heeft gegeven.

Meerdere sabotageplannen

Zelenski’s adviseur Michailo Podoljak heeft tegen de krant opnieuw gezegd dat Oekraïne niet achter de aanslag zit. ‘Een moord in oorlogstijd moet een specifiek doel vervullen, tactisch of strategisch. Iemand als Doegina is geen tactisch of strategisch doelwit voor Oekraïne’, zei hij.

Doegina was vlak voor haar dood met haar vader naar een evenement buiten Moskou geweest. Ze zouden samen naar de hoofdstad terugreizen, maar dat plan ging op het laatste moment niet door. Daarom wordt gespeculeerd of Doegin niet het doelwit was. De ideoloog wordt ook wel ‘het brein’ van president Vladimir Poetin genoemd.

The New York Times schrijft verder dat Amerikaanse functionarissen gefrustreerd zijn over het gebrek aan transparantie van Oekraïne over zijn militaire en geheime plannen, vooral in Rusland. Sinds het begin van de Russische invasie heeft de Oekraïense geheime dienst volgens de krant meerdere sabotageplannen op Russische bodem uitgevoerd. De moord op Doegina zou een van de meest gewaagde operaties tot nu toe zijn geweest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.

Afbeelding

Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige ‘vredesvlag’ met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten.

Afbeelding

Verdachte situatie op Schiphol Plaza, omgeving afgezet

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, afgezet vanwege een verdachte situatie. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

Afbeelding

Kabinet wil hardere afspraken over tegengaan desinformatie

Het kabinet is er nog niet gerust op dat de nieuwe Europese gedragscode tegen desinformatie goed genoeg zal werken. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) vindt het jammer dat onlineplatformen zichzelf moeten reguleren en vreest dat die afspraken te vrijblijve..

Afbeelding

OM spreekt van horrorscenario: Kenzo K. schuldig aan moorden

De Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) is in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig aan twee moorden en twee pogingen tot moord. Dit zei de officier van justitie dinsdag bij aanvang van de slotdag in de strafzaak tegen de 30-jarige man.

Afbeelding

Duitsland sluit langjarige deal voor vloeibaar aardgas uit Qatar

Qatar gaat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Duitsland. Het gas uit de Golfstaat is bedoeld ter vervanging van een deel van de gestopte gasstromen uit Rusland in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Moskou.