Grote uitstoters erkennen verantwoordelijkheid in stikstofdossier

Nieuws
Twee grote uitstoters van stikstof in het bedrijfsleven erkennen dat ze ook een verantwoordelijkheid hebben bij het omlaag krijgen van de stikstofuitstoot. ‘Wij zijn ons bewust van de rol en verantwoordelijkheid van de industrie’, reageert topman Loek Radix van het Limburgse industrieterrein Chemelot op de aanbevelingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Vanuit staalconcern Tata Steel klinkt een vergelijkbaar geluid.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 16:59
Afbeelding
beeld anp

Bij de presentatie van zijn rapport zei Remkes dat de focus van de discussies over stikstof en natuur tot nu toe ‘veel te veel op de agrarische sector en stikstof’ ligt. Ook andere sectoren, zoals het verkeer en de industrie, moeten hun bijdrage leveren, benadrukte hij.

Radix erkent dat er voor Chemelot ook een rol is weggelegd. ‘Hoewel de uiteindelijke stikstofdepositie van Chemelot minimaal is, kijken wij altijd naar manieren om de negatieve gevolgen van onze bedrijfsvoering op de omgeving te verminderen. Dat geldt voor dit dossier, maar vergeet daarbij niet de uiterst belangrijke opgaven voor de energietransitie en circulair watergebruik.’

Tata Steel

Ook staalconcern Tata Steel zegt zich bewust te zijn van zijn aandeel in het Nederlandse stikstofdossier. In een verklaring benadrukt het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden daarom ook te werken aan het verminderen van de eigen stikstofuitstoot. De onderneming kwam eerder al met plannen om over te stappen op het maken van staal door middel van waterstof, wat eveneens moet helpen om de emissie omlaag te krijgen.

Een woordvoerder van olie- en gasconcern Shell, dat eveneens een grote uitstoter is, vindt het nog te vroeg om inhoudelijk op de aanbevelingen van Remkes te reageren. ‘We gaan het bestuderen’, is alles wat hij erover kan zeggen.

Ook de luchtvaart levert volgens KLM een bijdrage aan het verminderen van de uitstoot van stikstof. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij geeft aan dat hier in de afgelopen jaren al veel aan is gedaan. Ze wijst op het vervangen van oude vliegtuigen door schonere, nieuwe toestellen en de inzet van elektrische voertuigen op vliegvelden. Volgens KLM is de luchtvaart goed voor circa 1 procent van de totale stikstofemissie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.