PvdA: duur koopkrachtpakket mag niet leiden tot bezuinigingen

Nieuws
De PvdA wil niet dat de miljarden die worden uitgegeven aan koopkrachtbehoud, uiteindelijk bezuinigd moeten worden op bijvoorbeeld zorg of onderwijs omdat er geen dekking voor wordt gevonden. Het kabinet moet daar duidelijkheid over geven, zegt Kamerlid Henk Nijboer tijdens het debat in de Tweede Kamer waarin dieper wordt ingegaan op de begroting voor volgend jaar.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 15:54
Afbeelding
beeld anp

Het kabinet is bereid tientallen miljarden te besteden aan een maximumprijs voor gas en stroom voor huishouden en kleine ondernemers. De precieze kosten zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen en daarom nog onduidelijk. En voor slechts een beperkt deel van de verwachte kosten is al dekking gevonden op de begroting.

Nijboer zou het liefst zien dat vermogenden en bedrijven die profiteren van de torenhoge inflatie het gelag gaan betalen. Hij kan er ook mee leven als de extra uitgaven ten koste gaan van een hogere staatsschuld. Dat gebeurde ook met de steunpakketten in coronatijd. Net als toen is er sprake van een ‘externe crisis’, aldus de sociaaldemocraat.

Maar Nijboer vindt het niet acceptabel als eventuele tegenvallers tot bezuinigingen leiden. Daarover is met hem ‘niet te spreken’, waarschuwt hij. Dergelijke bezuinigingen laat het kabinet volgens hem ‘boven de markt’ hangen door te zeggen dat de begroting moet sluiten, zonder te vertellen hoe dan precies.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijzen in België iets minder hard gestegen

Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

Afbeelding

Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

Afbeelding

Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht.

Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.