ECB-directielid Panetta ziet niets in ministerspost Italië

Nieuws
Directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet er niets in om minister van Financiën van Italië te worden. Zijn naam deed meermaals de ronde in Italiaanse media als gehoopte kandidaat. Maar in een besloten bijeenkomst met ministers van Financiën van de eurolanden heeft de Italiaan laten weten geen minister te willen worden in het kabinet van de uiterst rechtse Giorgia Meloni, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 09:03
Afbeelding
beeld anp

De financiële markten en andere eurolanden wachten met spanning af wie de Italiaanse minister van Financiën wordt. Het Zuid-Europese land heeft na Griekenland de hoogste schuldenlast van de Europese Unie. Daarnaast kampt Italië al jaren met lage economische groei.

Meloni hoopt een minister van Financiën aan te stellen die geloofwaardigheid uitstraalt en de markten de geruststelling geeft dat het fiscale beleid van Mario Draghi voortgezet wordt. Die maakte een begin met hervormingen die de economie moeten laten groeien en zei een verantwoordelijk begrotingsbeleid na te streven. De 63-jarige Panetta, die eerder de centrale bank van Italië leidde, zou binnen dat profiel passen.

Een andere optie is om de zittende minister van Financiën, Daniele Franco, opnieuw aan te stellen. Dat zou echter afbreuk kunnen doen aan Meloni’s belofte een totaal nieuwe koers te varen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige ‘vredesvlag’ met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten.

Afbeelding

Verdachte situatie op Schiphol Plaza, omgeving afgezet

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, afgezet vanwege een verdachte situatie. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

Afbeelding

Kabinet wil hardere afspraken over tegengaan desinformatie

Het kabinet is er nog niet gerust op dat de nieuwe Europese gedragscode tegen desinformatie goed genoeg zal werken. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) vindt het jammer dat onlineplatformen zichzelf moeten reguleren en vreest dat die afspraken te vrijblijve..

Afbeelding

OM spreekt van horrorscenario: Kenzo K. schuldig aan moorden

De Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) is in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig aan twee moorden en twee pogingen tot moord. Dit zei de officier van justitie dinsdag bij aanvang van de slotdag in de strafzaak tegen de 30-jarige man.

Afbeelding

Duitsland sluit langjarige deal voor vloeibaar aardgas uit Qatar

Qatar gaat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Duitsland. Het gas uit de Golfstaat is bedoeld ter vervanging van een deel van de gestopte gasstromen uit Rusland in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Moskou.

Afbeelding

Huiszoeking bij DPG Media in België rond krantencontract

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft huiszoekingen uitgevoerd in de sector van de persdistributie, onder meer bij uitgever DPG Media.