Aandacht voor Arcadis en Ajax bij opening beurs

Nieuws
Ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis is woensdag een blikvanger op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf stort zich na een overname van een Iers consultancybedrijf nadrukkelijker op de chipsector en de medische markt, zo werd voor het openen van de beurs bekend.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 08:24
Afbeelding
beeld anp

Arcadis telt 232 miljoen euro neer voor de overname van DPS Group, dat met 2850 medewerkers actief is in Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf staat klanten vooral met advies over hoogwaardige technologie bij. Arcadis, dat op kostenvoordelen van zo’n 8 miljoen euro rekent, verwacht de overname nog dit jaar af te ronden.

Ajax staat ook in de belangstelling na het voor de Amsterdamse voetbalclub dramatisch verlopen Champions League-duel tegen Napoli. De Italiaanse ploeg versloeg Ajax met 6-1, waarmee de Amsterdammers hun grootste Europese thuisnederlaag ooit hebben geleden. Ook wordt overwintering in de lucratieve Champions League nu moeilijker.

Renteverhogingen

Het is verder de vraag of de Europese beurzen het positieve sentiment van de afgelopen twee dagen kunnen vasthouden. De AEX en andere belangrijke graadmeters wonnen terrein dankzij speculatie dat centrale banken mogelijk vaart minderen met hun renteverhogingen.

September was nog een erg slechte maand voor de aandelenbeurzen door het vooruitzicht op fors hogere rentes. Maar signalen dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten verslechtert, gaven beleggers de afgelopen dagen hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve minder rigoureus tekeergaat bij het bestrijden van de inflatie.

Azië

De Aziatische beurzen stonden nog overwegend op winst. De Hang Seng in Hongkong sprong ruim 6 procent omhoog en de Nikkei in Tokio won 0,6 procent. De All Ordinaries in Sydney steeg 1,7 procent en de Kospi in Seoul stond 0,4 procent hoger.

Oliebedrijven als Shell en BP staan ook in de belangstelling op de dag dat OPEC-landen en bondgenoten als Rusland en Kazachstan bijeenkomen. Ze maken in Wenen nieuwe productieafspraken en zijn naar verluidt van plan fors minder olie op te pompen, om zo de prijzen te stutten. Amerikaanse olie en Brentolie werden woensdagochtend iets goedkoper.

STMicro

Chipfabrikant STMicro beweegt in Parijs mogelijk op de goedkeuring uit Brussel van een Italiaanse subsidie van ruim 292 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor de bouw van een nieuwe fabriek bij de Siciliaanse stad Catania.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.

Afbeelding

Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige ‘vredesvlag’ met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten.

Afbeelding

Verdachte situatie op Schiphol Plaza, omgeving afgezet

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, afgezet vanwege een verdachte situatie. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

Afbeelding

Kabinet wil hardere afspraken over tegengaan desinformatie

Het kabinet is er nog niet gerust op dat de nieuwe Europese gedragscode tegen desinformatie goed genoeg zal werken. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) vindt het jammer dat onlineplatformen zichzelf moeten reguleren en vreest dat die afspraken te vrijblijve..