OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

Nieuws
De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie. De verwachting is dat de OPEC+, geleid door Saudi-Arabië en Rusland, de productie in november flink gaat verlagen om zo de olieprijzen te stutten. Mogelijk gaat het om een productieverlaging met meer dan een miljoen vaten (van 159 liter) per dag.
anp
woensdag 5 oktober 2022 om 03:30 aangepast 06:32
Afbeelding
beeld anp

Het is voor het eerst sinds maart 2020 dat de OPEC+ weer fysiek vergadert. Door de coronapandemie werden die vergaderingen voorheen alleen online gehouden. Ook zal er een persconferentie worden gegeven na afloop van de bijeenkomst. Toen de coronacrisis uitbrak, verlaagde de OPEC+ de productie sterk om zo de prijzen te ondersteunen. Sinds medio 2021 is de productie elke maand geleidelijk verhoogd om zo te kunnen voldoen aan de sterk aantrekkende vraag naar olie. Deze maand kwam een einde aan die reeks verhogingen door de productie met 100.000 vaten per dag te verminderen.

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd scherp gedaald door zorgen op de markt over een economische recessie door sterke renteverhogingen van centrale banken. Daardoor zou de vraag naar olie geraakt kunnen worden. Eerder dit jaar gingen de prijzen juist nog hard omhoog, vooral door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen. Dat zorgde voor recordprijzen aan de pomp. Om de brandstofprijzen te drukken, gaven de landen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) strategische olievoorraden vrij en werd door onder meer de Verenigde Staten aan OPEC-leider Saudi-Arabië gevraagd de productie sterker te verhogen.

Belangen

De olieminister van Koeweit zei dinsdag voorafgaand aan de vergadering van de 23 leden van de OPEC+ dat de oliealliantie naar de markt kijkt voordat een besluit over de productie wordt genomen. Hij stelde dat wordt gekeken naar de belangen van zowel producenten als consumenten. De landen maken afspraken over hoeveel olie elk land kan oppompen om zo de prijzen te beïnvloeden. Overigens kunnen niet alle leden aan de productiequota voldoen.

Vooral Rusland zou aansturen op een flinke productieverlaging. Moskou zou zo de energieprijzen in Europa kunnen stuwen, waardoor de energiecrisis escaleert. Op die manier straft het Kremlin Europa voor de steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. Naar verluidt gaat de Russische vicepremier en voormalig olieminister Alexander Novak naar de vergadering van de OPEC+.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.