Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Nieuws
Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van ‘s werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt. De meesten denken wel dat die recessie dan ‘kort en mild’ zal zijn, komt naar voren uit onderzoek door accountants- en adviesfirma KPMG.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 22:47
Afbeelding
beeld anp

Voor de peiling zijn wereldwijd meer dan 1300 bedrijfsbazen ondervraagd. Het beeld dat ze schetsen is een beetje dubbel. Enerzijds heeft de overgrote meerderheid vertrouwen in de economie en gaat men er vanuit dat de eigen organisatie dit jaar kan groeien. Tegelijk vinden ze dat het herstel na de pandemie langer duurt dan eerder gedacht. Dat zou vooral komen door de hoge inflatie en stijgende rentes.

Volgens Edwin Herrie, hoofd advies bij KPMG, nemen de bestuurders bij hun bedrijven inmiddels maatregelen om zich tegen een naderende recessie te kunnen wapenen. ‘Bijna de helft, 46 procent, overweegt te downsizen om de kosten te drukken. Ook zegt ongeveer de helft van de ceo’s dat geplande initiatieven op het gebied van duurzaam ondernemen even gepauzeerd of hervormd moeten worden, als de financiële situatie daarom vraagt’, geeft hij aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.