Twitter grote winnaar op Wall Street na ommezwaai Musk

Nieuws
Twitter heeft dinsdag een grote koerssprong gemaakt op Wall Street omdat Elon Musk het bedrijf toch wil overnemen. Beleggers reageerden enthousiast, maar het nieuws was eerst alleen nog gebaseerd op een onbevestigd bericht. De handel in het aandeel lag vervolgens uren stil, maar sloot uiteindelijk met een winst van dik 22 procent.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 22:36
Afbeelding
beeld anp

De stemming op de beursvloeren was sowieso opperbest. Dat is te danken aan speculatie dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk wat minder agressief zal worden met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie. De brede S&P 500 ging 3,1 procent omhoog tot 3790,93 punten. De Dow-Jonesindex won 2,8 procent tot 30.316,32 punten en techgraadmeter Nasdaq kreeg er 3,3 procent bij op 11.176,41 punten.

Musk had in april een bod gedaan op Twitter van 44 miljard dollar, maar besloot in juli dat hij van die deal af wilde zien. Volgens hem waren er veel minder menselijke gebruikers van de berichtendienst dan Twitter beweert en veel meer geautomatiseerde accounts of bots. Waarschijnlijk wil hij met zijn ommezwaai een juridisch gevecht met Twitter vermijden.

Hoogste slotstand

Door de koerssprong is een aandeel Twitter nu weer 52 dollar waard. Dat is de hoogste slotstand sinds november vorig jaar. Het is wel nog ietsje lager dan de 54,20 dollar per stuk die Musk op tafel heeft gelegd. Twitter zegt de deal met Musk nu zo snel mogelijk te willen afronden.

Meer bedrijven wisten de aandacht op zich gericht. Zo kwam fabrikant van elektrische auto’s Rivian met meevallende productiecijfers. Dat werd door beleggers beloond met een koerswinst van bijna 14 procent. Branchegenoot Tesla, waar Musk aan het roer staat, won circa 3 procent. Een dag eerder kelderde Tesla nog bijna 9 procent na tegenvallende leveringen in het derde kwartaal.

Poshmark

Verder pluste onlinemarktplaats Poshmark ruim 13 procent. Het Zuid-Koreaanse internetbedrijf Naver neemt Poshmark over in een deal ter waarde van ongeveer 1,2 miljard dollar in contanten. Micron Technology liet op zijn beurt weten komende decennia tot wel 100 miljard dollar te willen investeren in een nieuwe chipfabriek en werd ruim 4 procent hoger gezet.

De olieprijzen zaten eveneens flink in de lift. Dat komt omdat oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland overwegen om hun productielimiet met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. Dat is veel sterker dan eerder werd verwacht. De prijs van een vat Amerikaanse olie kostte 3 procent meer op 86,16 dollar en Brentolie werd 2,9 procent duurder op 91,47 dollar per vat. De euro was 0,9989 dollar waard, tegen 0,9976 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.

Afbeelding

Vanaf zondag weer treinen tussen Lelystad en Dronten

De NS laat vanaf zondag weer treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Sinds begin september was er geen treinverkeer mogelijk op het traject door schade die ontstond na een stroomstoring.

Afbeelding

VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land.

Afbeelding

Paus vergelijkt oorlog Oekraïne met Holocaust

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.