Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Nieuws
Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice. Dat komt naar voren uit een reconstructie van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, dat het handelen en de communicatie van betrokken organisaties tijdens de storm heeft onderzocht.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 21:46
Afbeelding
beeld anp

De storm Eunice trok op vrijdagmiddag 18 februari over Nederland. Het was de zwaarste van drie stormen die in een week tijd Nederland aandeden. Voor de kustprovincies was code rood afgegeven en vier mensen kwamen die dag door de storm om het leven.

Het rapport van het NIPV is in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid geschreven. Daarin wordt onder meer aanbevolen te onderzoeken hoe in de toekomst een NL-Alert sneller kan worden verstuurd. Ook is het instituut van mening dat er gekeken moet worden naar wanneer een NL-Alert precies moet worden ingezet.

Onbereikbaar

Ondanks een maximale bezetting bij de meldkamers raakte het alarmnummer die vrijdag rond 15.45 uur overbelast, waardoor sommige bellers de centralisten niet konden bereiken. Even na 16.00 uur wilde de landelijke 112-centrale dat er een NL-Alert verstuurd zou worden met de boodschap alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties.

Goedkeuring daarvoor vanuit het Nationaal Crisiscentrum (NCC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kwam er pas rond 17.00 uur, aldus het NIPV in zijn rapport. Om 17.12 uur werd het NL-Alert daadwerkelijk verstuurd. Het aantal 112-oproepen nam toen binnen enkele minuten fors af.

Geen slachtoffers

Volgens het NIPV heeft de onbereikbaarheid van 112 niet geleid tot slachtoffers. Zo belden veel mensen voor de brandweer. Maar het is wel aannemelijk dat mensen gezondheidsschade hebben opgelopen.

Verder raadt het NIPV in zijn rapport aan dat er nog eens gekeken wordt wanneer code rood precies wordt afgegeven. Want daarvoor zijn momenteel niet alleen de weersomstandigheden van belang, maar ook de maatschappelijke impact die het weer kan hebben. Zo kan hetzelfde weer op een zondagavond leiden tot code oranje en op maandagochtend tot code rood. En dat kan volgens het NIPV leiden tot verwarring bij mensen.

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid heeft het rapport naar de Kamer gestuurd. Ze laat weten de aanbevelingen mee te nemen en ook onder de aandacht te brengen bij de betrokken organisaties.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..