Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

Nieuws
De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 21:29
Afbeelding
beeld anp

De inflatie in het eurogebied liep vorige maand al op tot een nieuw record. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat is het leven inmiddels gemiddeld 10 procent duurder dan een jaar geleden.

‘Is het op zijn hoogtepunt? Moeilijk te zeggen, en ik ga me daar niet aan wagen’, zei Lagarde hierover op een bijeenkomst op Cyprus. De Française benadrukte daarbij dat de inflatie nu al ‘ongewenst hoog’ is.

Vastberaden

Dat de prijzen overal zo hard stijgen komt vooral door de hoge gasprijzen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Dat er meer betaald moet worden voor energie zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven hun prijzen verhogen.

De ECB blijft volgens Lagarde niettemin vastberaden om de inflatie terug te brengen tot uiteindelijk een niveau van 2 procent. Maar wat die vastberadenheid precies betekent voor het rentebeleid van de centrale bank in de komende tijd, zei ze niet.

De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de ECB om de rente nog sterker te verhogen. Bij de afgelopen rentevergadering was al sprake van een verhoging met driekwart procentpunt. Voor oktober wordt alom weer op een stevige rentestap gerekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.