Minister Yesilgöz: tapsysteem politie is vooralsnog wel werkbaar

Nieuws
Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz erkent dat er problemen zijn met de tapsystemen van de politie, maar zegt dat er vooralsnog mee te werken is. Politiefunctionarissen die dat werk moeten verrichten, waarschuwden vorige week in NRC dat de haperende systemen gevaar kunnen opleveren voor onderzoeken en mensen. Dat is volgens de politie voor zover bekend niet het geval, schrijft Yeşilgöz nu aan de Kamer. Toch wil de Tweede Kamer een debat. Een nieuw tapsysteem dat de politie ontwikkelt, laat lang op zich wachten. Intussen vertoont het oude systeem kuren.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 19:48
Afbeelding
beeld anp

‘Het levert mogelijk grote veiligheidsrisico’s op, agenten kunnen zo hun werk niet doen’, zei SP’er Michiel van Nispen dinsdag in het parlement. Op zijn initiatief besloot de Kamer een debat over het systeem te houden. Het stoort Van Nispen dat er niet naar agenten wordt geluisterd die waarschuwden voor de problemen. Bovendien vindt hij dat het parlement niet goed is geïnformeerd. ‘Op allerlei vragen is ons gewoon onzin verkocht’, zei hij.

Het klopt volgens Yeşilgöz dat er problemen zijn met de invoering van het systeem, al was dat volgens haar ook te verwachten. Ze schrijft aan de Kamer dat er sinds 2019 aan een nieuw systeem wordt gewerkt. Dat is volgens de minister een ingewikkeld proces dat bovendien met een paar tegenvallers te maken kreeg, waaronder het coronavirus.

Veranderaanpak

Zo lang het nieuwe systeem er nog niet is, moeten agenten het doen met het oude systeem, dat ‘geregeld storingen van wisselende impact’ te verduren krijgt, schrijft de minister. Het stamt al uit 2011. ‘Dit is de reden voor vervanging.’ De gevolgen van de problemen worden volgens haar opgevangen door de politiemensen. Zij weten het namelijk als het systeem sputtert en kunnen dan een andere oplossing vinden.

Yeşilgöz geeft wel toe dat de werksfeer op de afdeling interceptie en sensing die de taps verzorgt slecht is. ‘Ik betreur deze situatie’, schrijft ze in haar brief. ‘De interne verhoudingen zijn onderkend, bespreekbaar gemaakt en er wordt gewerkt aan een afdelingsbrede veranderaanpak, vooruitlopend en in lijn met de veranderingen zoals voorgesteld door de commissie Schneiders.’

In haar Kamerbrief baseert de minister zich op informatie van de korpsleiding. De politie heeft dinsdag zelf ook een verklaring gepubliceerd. ‘We kennen geen enkel incident waarbij mensen in gevaar waren doordat het tapsysteem niet goed werkte’, zegt Hoofd Operatiën Willem Woelders daarin. ‘Lastig werken is het natuurlijk wel, daarom doen we ons best om het nieuwe systeem zo snel mogelijk operationeel te krijgen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijzen in België iets minder hard gestegen

Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

Afbeelding

Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

Afbeelding

Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht.

Afbeelding

Noodopvang voor honderd mensen in IJsselstein

De Utrechtse gemeente IJsselstein maakt in sporthal De Oever aan de Zomerdijk plaats voor noodopvang van honderd asielzoekers. De gemeente gaat scholen, sportclubs en anderen die de sporthal gebruiken, helpen om tijdelijk een ander onderkomen te vinden.

Afbeelding

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht.

Afbeelding

OM eist 22 jaar celstraf en tbs tegen Almelose kruisboogschutter

Tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (30) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie sprak van een horrorscenario.