Vakbond FNV: hoge inflatie dwingt mensen tot ingrijpende keuzes

Nieuws
De hoge prijzen van de laatste tijd raken Nederlanders hard en zorgen voor veel geldzorgen. Vakbond FNV heeft onderzoek gedaan onder ruim 28.000 van zijn leden en noemt de uitkomst ‘schokkend’. Volgens de bond stelt bijna een kwart van de jongeren het krijgen van kinderen uit door de financiële onzekerheid. Een derde van de bijstandsgerechtigden zou maaltijden overslaan om kosten te besparen.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 19:13
Afbeelding
beeld anp

Door de oplopende inflatie worden veel mensen gedwongen om ingrijpende keuzes te maken, wijst de peiling van FNV uit. Mensen kiezen er bijvoorbeeld ook voor om wat zuiniger te doen bij de wekelijkse boodschappen. Of ze gaan soms minder naar de dokter of de tandarts.

Van de ondervraagden zei 68 procent zich zorgen te maken. Bij een eerder onderzoek van de bond in maart gaf nog maar 56 procent dat antwoord. Vooral twintigers zouden zich druk maken over hun financiële situatie. En wie betalingsproblemen voorziet is met name bang voor de hoogte van de energierekening. Ook zijn er relatief veel mensen die zich zorgen maken over het betalen van de zorgverzekering, aldus de bond.

Zorgwekkend

‘Gesprekken over de torenhoge energieprijzen en dure boodschappen zijn aan de orde van de dag. Maar dat de financiële onzekerheid zó diep ingrijpt in de levens van onze leden, is echt zorgwekkend’, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. ‘Maaltijden overslaan om je geldzorgen op te lossen gaat echt over de rand heen van de beschaving, in een rijk land als het onze. Dat geldt ook voor het uitstellen van je kinderwens.’

De bond spreekt van een inkomenscrisis omdat de lonen in Nederland niet meebewegen met de prijsstijgingen. Volgens FNV gaven leden aan dat ze zeker zo’n 200 tot 300 euro per maand extra nodig hebben om te kunnen rondkomen. De bal wordt daarbij niet alleen bij de werkgevers gelegd. Veel leden zouden ook vinden dat het kabinet te weinig doet om de inkomenscrisis te keren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.