Forse dagwinst voor hoofdindex Amsterdam door optimisme beleggers

Nieuws
De hoofdindex op de beurs in Amsterdam is dinsdag fors hoger gesloten. De AEX eindigde de handelsdag met een plus van 3,7 procent. Het sentiment werd geholpen door de hoop bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank het mogelijk wat rustiger aan gaat doen met het verhogen van de rente. Aan het Damrak kregen met name chipfondsen en financiële fondsen er veel aan beurswaarde bij.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 18:11
Afbeelding
beeld anp

De AEX eindigde op 669,59 punten. Ook de andere beursgraadmeters lieten stevige winsten zien. De MidKap steeg 3,2 procent tot 888,23 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 4,2 procent vooruit en de FTSE in Londen werd 2,6 procent hoger gezet. Op beurzen in New York en Azië waren eveneens forse plussen te zien.

Hiermee lijkt vooral sprake van een gevoel van opluchting bij beleggers. September en eigenlijk ook augustus waren juist slechte beursmaanden. Toen ging de AEX flink omlaag door de rente- en recessievrees op de markten. De graadmeter is nog niet terug op de piek van begin augustus, want die lag boven de 730 punten.

Koploper

Financiële fondsen als Adyen en ING gingen aan het Damrak tot meer dan 7 procent vooruit. Koploper was evenwel maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl. Dat doorgaans vrij beweeglijke aandeel sloot met een koerswinst van bijna 8 procent. Uiteindelijk gingen alle 25 fondsen uit de Amsterdamse hoofdindex omhoog. De kleinste plus was er voor telecombedrijf KPN (plus 0,5 procent).

De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi wonnen tot meer dan 6 procent. Elders in Europa hadden de chipfondsen eveneens de wind mee. Zo steeg het Duitse Infineon 7 procent in Frankfurt en STMicroelectronics kreeg er ruim 5 procent bij in Parijs.

MidKap

Fitnessketen Basic-Fit prijkte bovenaan de MidKap met een winst van dik 6 procent, gevolgd door luchtvaartconcern Air France-KLM (plus 4,7 procent). Ook bij de middelgrote bedrijven op Beursplein 5 waren er aan het eind van de sessie geen minnen te zien.

In Zürich bleef Credit Suisse in de belangstelling staan met een plus van bijna 9 procent. Maandag zakte het aandeel nog naar een nieuw dieptepunt door zorgen over de financiële stabiliteit van de tweede bank van Zwitserland. In Londen was bakkerij- en broodjesketen Greggs een opvallende winnaar met een winst van circa 10 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers.

De olieprijzen zaten ook weer stevig in de lift. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 4 procent meer op 86,64 dollar en Brentolie werd ruim 3 procent duurder op 91,94 dollar per vat. De euro was 0,9976 dollar waard, tegen 0,9822 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.