Schiphol: donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden

Nieuws
Luchthaven Schiphol maakt donderdag meer bekend over betere arbeidsvoorwaarden voor beveiligingspersoneel, zegt Schiphol-bestuurder Hanne Buis tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het gaat dan onder meer om betere roosters, betere rustruimtes en ook meer salaris.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 18:02
Afbeelding
beeld anp

Het is nog niet bekend hoe de regeling er precies uit gaat zien. Daar wordt onder meer nog over overlegd met vakbonden FNV en CNV. Eerder gold de zogeheten zomertoeslag van ruim 5 euro per uur om het werk aantrekkelijker te maken. Toen die begin september wegviel, nam ook de drukte weer toe. Al waren de cijfers voor in- en uitstroom niet heel anders dan gebruikelijk, aldus Buis.

"Het draait niet alleen om geld", zegt zij, ook de balans tussen werk en privé zou beter moeten. CNV meldde dinsdag dat een op de drie beveiligers overweegt om te vertrekken.

Limieten

Vanwege een tekort aan beveiligers kampt de luchthaven met lange wachttijden en grote rijen. Buis verwacht niet "op heel korte termijn" de problemen te hebben opgelost. Schiphol kondigde vorige week aan de hele winterperiode van oktober tot en met maart nog aan een limiet voor het aantal vertrekkende reizigers vast te houden om zo lange wachtrijen te voorkomen.

Dergelijke maximumaantallen gelden al sinds juli. Schiphol stelde die limieten in nadat rond de meivakantie grote problemen waren ontstaan omdat de bezetting van de beveiliging niet was opgewassen tegen het grote aantal vakantiegangers in die periode. De rijen die daardoor ontstonden waren zo lang dat veel mensen hun vlucht misten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS tonen nieuwe nucleaire bommenwerper die onbemand kan vliegen

De Amerikaanse luchtmacht heeft vrijdag de B-21 Raider onthuld, een nieuwe geavanceerde nucleaire bommenwerper die onbemand missies kan uitvoeren, de eerste in zijn categorie.

Afbeelding

Nederlanders grijpen naast milieuprijzen prins William

De gemeente Amsterdam en het Nederlandse The Great Bubble Barrier zijn vrijdag in het Amerikaanse Boston niet in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Earthshot Prize.

Afbeelding

Horeca in de startblokken voor wedstrijd Oranje

Cafés en restaurants maken zich op voor de voetbalwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Om 16.00 uur strijdt Oranje voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Afbeelding

EU-ban Russische olie mogelijk nieuw pijnpunt aan de pomp

De gedeeltelijke boycot op Russische olie die de Europese Unie maandag invoert kan voor extra ongemak aan de benzinepomp zorgen. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, drijft dat de prijzen voor aardolie op, Dat werkt door in de kosten voor benzine en diesel.

Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.