Kaag niet enthousiast over meer gezamenlijk lenen in EU

Nieuws
Minister Sigrid Kaag (Financiën) is weinig enthousiast over stemmen die in Brussel opgaan om als EU opnieuw gezamenlijk te gaan lenen om de energiecrisis te bestrijden. ‘We moeten niet harder lopen dan nu noodzakelijk is’, zei ze in Luxemburg na afloop van een vergadering van de EU-ministers van Financiën. Kaag waarschuwde voor ‘een reflex om bij elk nieuw probleem meteen te grijpen naar nieuwe instrumenten.’
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 18:00
Afbeelding
beeld anp

Kaag reageerde op een opiniestuk van de Italiaanse Eurocommissaris en oud-premier Paolo Gentiloni (Economische Zaken) en zijn Franse collega in de Europese Commissie Thierry Breton (Interne Markt) in verscheidene Europese media. Daarin houden zij onder meer een pleidooi voor het gezamenlijk schulden aangaan zoals tijdens de coronapandemie gebeurde, omdat niet alle EU-landen financieel krachtig genoeg zijn om zoals Duitsland miljarden te lenen om hun burgers en bedrijven te steunen. Het stuk was het gesprek van de dag in Luxemburg.

De twee Eurocommissarissen geven in hun stuk als voorbeeld de succesvolle eerdere uitgiftes van euro-obligaties van in totaal 100 miljard euro voor een tijdelijk kredietprogramma, SURE geheten. Lidstaten konden op gunstige voorwaarden geld lenen voor tijdelijke werkloosheidsuitkeringen en werktijdverkortingen door corona.

‘Het is geen voorstel maar een opiniestuk’, aldus Kaag. ‘Ik heb er nota van genomen. Maar er zijn nog miljarden beschikbaar in allerlei Europese fondsen. Ik kan me verplaatsen in de positie van een ander. Maar uiteindelijk gaat het erom wat verstandig is op nationaal en Europees niveau.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.