Kabinet worstelt met steun aan mkb’ers met hoge energierekening

Nieuws
Het kabinet worstelt met zijn wens om ook bakkers, slagers, tuinders en andere middelgrote en kleine bedrijven die veel energie verbruiken, tegemoet te komen deze winter. Een subsidieregeling voor deze relatieve grootverbruikers kan waarschijnlijk pas vanaf april volgend jaar worden ingevoerd. Dus wil het kabinet in november met tussentijdse maatregelen komen, maar hoe zo’n pakket eruit komt te zien, is nog altijd onduidelijk.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 17:37
Afbeelding
beeld anp

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag al aan ook kleinere bedrijven te willen steunen die niet onder het energieplafond vallen. Maar de betrokken bewindspersonen zijn wel terughoudend met brede steunregelingen, bleek eerder uit vrijgegeven stukken. Het kabinet zocht daarom naar een ‘strak afgebakende oplossing’. De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) moet soelaas bieden. Deze tijdelijke gerichte compensatieregeling zal gebaseerd zijn op energieverbruik en omzet van de ondernemer. De ‘doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming’ moeten op korte termijn bekend worden gemaakt.

Omdat de regeling ‘zorgvuldig’ moet worden uitgewerkt, en de Europese Commissie de maatregel nog moet toetsen aan de regels voor ongeoorloofde staatssteun, kan de regeling waarschijnlijk pas vanaf het tweede kwartaal open. ‘Dat volstaat natuurlijk niet voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en nog de winter te gaan hebben’, aldus het kabinet. Daarom hoopt het kabinet snel met een maatregel te komen voor de tussentijd. ‘Het kabinet werkt de opties hiervoor zo snel als mogelijk uit.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.