D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

Nieuws
D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken. ChristenUnie-politicus Piet Adema is als ‘oud-voorzitter ChristenUnie’ een van de 38 ondertekenaars van het stuk Gendertwijfel. Zijn naam stond dinsdagmiddag nog altijd vermeld op de website, ook al hoort het kabinet met één mond te spreken.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 17:31
Afbeelding
beeld anp

‘Ik ga ervan uit dat de nieuwe minister het kabinetsbeleid en dus deze transgenderwet van het kabinet gewoon steunt’, zo laat Van Ginneken weten. Ze wijst erop dat het manifest ‘de wet die transpersonen meer zelfbeschikking geeft ‘gevaarlijk’ noemt’. De D66’er zegt dat ze ervan uitgaat dat de minister daarop terugkomt. ‘Hij is nu als lid van het kabinet immers zelf mede-indiener van deze belangrijke wetswijziging.’

‘Ik heb het manifest ‘De nieuwe Transgenderwet raakt iedereen’ destijds ondertekend. Dat deed ik op persoonlijke titel’, zegt minister Adema in een schriftelijke reactie. ‘Nu ben ik minister, en in die nieuwe rol is een ding voor mij volstrekt vanzelfsprekend: als lid van het kabinet volg ik het kabinetsbeleid, ook op dit onderwerp.’ Op nadere vragen gaat zijn woordvoerder niet in.

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie is tegen de nieuwe wet. Het standpunt van de andere coalitiepartijen VVD en CDA is nog onduidelijk. Meestal komen wetsvoorstellen vanuit het kabinet dankzij de steun van de coalitie zonder problemen door het parlement, maar in dit geval is het nog de vraag of dat lukt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.