D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

Nieuws
D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken. ChristenUnie-politicus Piet Adema is als ‘oud-voorzitter ChristenUnie’ een van de 38 ondertekenaars van het stuk Gendertwijfel. Zijn naam stond dinsdagmiddag nog altijd vermeld op de website, ook al hoort het kabinet met één mond te spreken.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 17:31
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Ik ga ervan uit dat de nieuwe minister het kabinetsbeleid en dus deze transgenderwet van het kabinet gewoon steunt’, zo laat Van Ginneken weten. Ze wijst erop dat het manifest ‘de wet die transpersonen meer zelfbeschikking geeft ‘gevaarlijk’ noemt’. De D66’er zegt dat ze ervan uitgaat dat de minister daarop terugkomt. ‘Hij is nu als lid van het kabinet immers zelf mede-indiener van deze belangrijke wetswijziging.’

‘Ik heb het manifest ‘De nieuwe Transgenderwet raakt iedereen’ destijds ondertekend. Dat deed ik op persoonlijke titel’, zegt minister Adema in een schriftelijke reactie. ‘Nu ben ik minister, en in die nieuwe rol is een ding voor mij volstrekt vanzelfsprekend: als lid van het kabinet volg ik het kabinetsbeleid, ook op dit onderwerp.’ Op nadere vragen gaat zijn woordvoerder niet in.

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie is tegen de nieuwe wet. Het standpunt van de andere coalitiepartijen VVD en CDA is nog onduidelijk. Meestal komen wetsvoorstellen vanuit het kabinet dankzij de steun van de coalitie zonder problemen door het parlement, maar in dit geval is het nog de vraag of dat lukt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.