Eerste asielzoekers aangekomen op cruiseschip in Amsterdam

Nieuws
Zo’n honderd asielzoekers zijn dinsdagmiddag aangekomen op een cruiseschip in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Hier is voor zeker een half jaar noodopvang geregeld. In totaal krijgen de komende dagen rond de duizend mensen onderdak op de MS Galaxy, die normaal gesproken tussen Zweden en Finland vaart.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 17:28
Afbeelding
beeld anp

De omgeving van het schip, een industriegebied, is de afgelopen dagen veilig gemaakt voor de tijdelijke bewoners. Zo zijn er fiets- en voetpaden aangelegd en komt er een pendelbus. Ook zijn de kades voorzien van extra hekken.

De opvang is sober. Zo zijn de meeste voorzieningen op het enorme schip gesloten. De bewoners krijgen begeleiding, dagbesteding en drie keer per dag een maaltijd in de eetzaal. Ook is er een huisarts aan boord. Voor kinderen is er onderwijs op een school in de buurt.

Na een evaluatie kan de noodopvang eenmalig verlengd worden met drie maanden voor maximaal 1500 personen. Amsterdam is na Velsen de tweede gemeente die asielzoekers onderbrengt op een cruiseschip. De opvang op de schepen geeft volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat het beheer en de exploitatie op zich neemt, enige lucht in de ontstane asielcrisis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven.