Gazprom dreigt gaslevering aan Moldavië stop te zetten

Nieuws
Rusland heeft Moldavië, dat tussen Roemenië en Oekraïne ligt, gedreigd met het stopzetten van de gaslevering. Dat komt omdat de voormalige Sovjetstaat zijn betalingsverplichtingen niet is nagekomen.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 16:38
Afbeelding
beeld anp

‘Gazprom behoudt zich alle rechten voor, inclusief het recht om de leveringen volledig stop te zetten als de betalingsverplichtingen op 20 oktober niet zijn nagekomen’, heeft het Russische staatsgasbedrijf laten weten via berichtendienst Telegram.

Omdat de oude schulden nog steeds niet zijn afgelost, kan Gazprom naar eigen zeggen op elk moment de gaskraan dichtdraaien. Begin deze maand heeft Gazprom de leveringen aan Moldavië al teruggeschroefd. In plaats van de bestelde 8,06 miljoen kubieke meter per dag, leveren de Russen slechts 5,7 miljoen.

Honderden miljoenen

Het conflict gaat om honderden miljoenen dollars. Volgens Gazprom is Moldavië voor gas en boetes nog 709 miljoen dollar verschuldigd. Moldavië betwist het bedrag en dringt aan op herberekening.

Tussen Gazprom en Moldavië wordt vaker gebakkeleid over de gasrekening, ook al voordat het Russische leger eerder dit jaar buurland Oekraïne binnenviel. Zo werd vorig jaar oktober pas op de valreep een akkoord bereikt over de gaslevering van afgelopen winter. Begin dit jaar was er weer een conflict tussen het land en het gasbedrijf. In Moldavië, dat van oudsher erg afhankelijk is van Russisch gas en waar in 2020 een pro-Europese president aan de macht is gekomen, worden dreigementen van Gazprom ook wel als een soort wraakacties van Rusland gezien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.