Rechtbank Mallorcazaak: geef openheid van zaken

Nieuws
De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag halverwege de eerste procesdag in de zogeheten Mallorcazaak bij de negen verdachten aangedrongen op het geven van openheid van zaken. Na het doornemen van het dossier en het bekijken van beelden en een 3D-reconstructie, zei een van de rechters: ‘Wees een vent en vertel nou wat er gebeurd is.’
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 14:13
Afbeelding
beeld anp
anp

Het proces draait in hoofdzaak om de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman vorig jaar zomer op het Spaanse eiland Mallorca. De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal. Hij belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Het slachtoffer overleed op zondag 18 juli 2021 aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt verdachte Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19) van doodslag. Het drietal ontkent iedere vorm van geweld tegen Heuvelman. Ook de andere verdachten hebben tot dusver niet kunnen of willen onthullen wat er precies met met hem is gebeurd.

Geweten

Volgens de rechtbank staat vast dat er geen anderen dan de groep verdachten een gewelddadige confrontatie met Heuvelman en diens vrienden hebben gehad. Dat niemand Heuvelman iets aangedaan zou hebben of dat zou hebben gezien, gaat er bij de rechtbank niet in. Dat daardoor nooit duidelijk zal worden wat Heuvelman is overkomen, is voor diens nabestaanden ‘verschrikkelijk’, aldus een van de rechters. Hij wees ook op de gevolgen voor de verdachten zelf: ‘De rest van jullie leven zal jullie geweten blijven knagen.’

‘Het is ongebruikelijk, maar in deze zaak meer dan terecht’, reageerde advocaat Edwin Bosch, de raadsman van de nabestaanden, in de wandelgangen van de rechtbank. ‘Het kan niet zo zijn dat al deze jongens niets weten. Dan is zo’n beroep wat mij betreft op zijn plaats.’

Bosch ziet de oproep van de rechter ‘als een steun in de rug’ voor de nabestaanden. ‘De rechter heeft de verdachten voorgehouden dat ze zelf hebben verklaard dat ze gevochten hadden en dat er niemand anders bij was. Dan moeten dus mensen uit de groep het hebben gedaan of er zitten verdachten bij die weten wie het heeft gedaan. De komende dagen, als al die zaken apart worden behandeld, is het moment om de rechtbank openheid van zaken te geven.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jaar cel geëist tegen plunderende politieagente in Paramaribo

Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft donderdag een jaar celstraf geëist tegen politieagente Edith R., tijdens een speciale zitting voor de plunderaars van 17 februari. Tegen haar partner Guillermo B.

Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.