Studie: tekort aan duurzame brandstoffen dreigt voor luchtvaart

Nieuws
Luchtvaartbedrijven kunnen op termijn minder snel vergroenen door een tekort aan duurzame brandstoffen. Volgens een studie van het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum en de TU Delft dreigt vanaf 2035 een tekort zijn aan grondstoffen. Dat zou concreet betekenen dat tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen met slechts 40 procent zal zijn afgenomen afgezet tegen de situatie dat vliegtuigen gebruik blijven maken van fossiele kerosine.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 10:43
Afbeelding
beeld anp

De beperkte beschikbaarheid van Europese grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF), vormt volgens de onderzoekers een belemmering voor het halen van de door de Europese Commissie voorgestelde bijmengdoelstellingen. Bij voldoende beschikbaarheid van grondstoffen zal de uitstoot twee keer lager liggen, aldus de onderzoekers. ‘Vanaf 2035 zien we een fors en groeiend gat tussen aanbod en verwachte vraag’, zegt Johan Kos, projectleider en hoofdauteur van de studie.

In de conclusies houden de onderzoekers rekening met een tweetal situaties. In een daarvan worden vliegtuigen op groene waterstof vanaf 2035 ingezet op korte en middellange afstanden. In het andere geval worden zulke toestellen niet ingezet, en wordt in plaats daarvan extra gevlogen met vliegtuigen op SAF.

Andere klimaateffecten zoals de invloed van waterdamp en roet zijn niet onderzocht. Volgens de onderzoekers zou dit ook onderzocht moeten worden om een completere inschatting te kunnen maken van de mogelijke bijdrage van waterstof-aangedreven vliegtuigen en SAF op klimaatneutrale luchtvaart.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hakeem Jeffries verkozen tot Democratische leider in Huis VS

De Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Hakeem Jeffries verkozen tot hun nieuwe fractievoorzitter. Hij begint in 2023 aan zijn nieuwe rol en vervangt dan Nancy Pelosi.

Afbeelding

Maatregelen Amsterdam om groei en overlast toerisme te beperken

Het college van B en W van Amsterdam wil een aantal maatregelen nemen om de groei van het toerisme te beperken en de overlast ervan tegen te gaan.

Afbeelding

Aandelenbeurs Amsterdam met winst november uit na inflatiecijfers

De aandelenbeurs in Amsterdam sluit november af met een aanzienlijke winst, juist in een jaar vol verliezen voor beleggers door stijgende rentes en de vrees voor economisch mindere tijden.

Afbeelding

Oppositie kraakt niet halen klimaatdoel, 'gele kaart' voor Jetten

Dat het kabinet de klimaatdoelen voor 2030 nog altijd niet haalt, is voor een deel van de oppositie onverteerbaar. De PvdA heeft minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) tijdens een debat een "gele kaart" gegeven. GroenLinks keurt zijn klimaatbeleid ronduit af.

Afbeelding

Burgemeester: nieuwe kerncentrales Borssele niet vanzelfsprekend

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borssele noemt het niet vanzelfsprekend dat er draagvlak is voor nieuwe kerncentrales. In het Zeeuwse dorp staat al een werkende centrale.

Afbeelding

Hof ziet geen bewijs voor wanbeleid SNS Reaal

Rechters hebben geen bewijs gevonden voor wanbeleid bij SNS Reaal in de periode die vooraf ging aan de nationalisatie van de bank en verzekeraar in 2013.