Nabestaanden en andere betrokkenen herdenken Bijlmervliegramp

Nieuws
Het is dinsdag dertig jaar geleden dat in de Amsterdamse Bijlmer een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte. Zoals ieder jaar komen nabestaanden en andere betrokkenen samen om de ramp te herdenken.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 04:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Na een bijeenkomst met toespraken van onder anderen staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en burgemeester Femke Halsema in het CEC-gebouw, volgt een stille tocht naar het Groeiend Monument. Bij de zogenoemde ‘Boom die alles zag’ - die de crash overleefde - worden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Ook is er een minuut stilte. De herdenking, die rechtstreeks is te zien bij de NOS op NPO 2, eindigt met het leggen van kransen.

Net als in voorgaande jaren is er ook dit keer tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegverkeer boven een deel van de Bijlmermeer. ‘Deze ramp heeft een enorme impact gehad op Nederland en onze organisatie’, zegt Michiel van Dorst, topman van Luchtverkeersleiding Nederland. ‘We hopen zoiets nooit meer mee te maken.’

Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Bijlmervliegramp. Zo heeft KRO-NCRV de vijfdelige dramaserie Rampvlucht, een documentaire en podcast gemaakt. Ook is een aantal boeken erover opnieuw verschenen.

Het vliegtuig stortte op 4 oktober 1992 neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. De ramp kostte aan 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie houdt 17-jarige aan na steekpartij in Maastricht

Een 17-jarige jongen uit Maastricht is aangehouden na een steekincident zaterdagochtend vroeg in de buurt van de Markt in Maastricht. Twee mensen raakten daarbij gewond. De verdachte is kort na het incident opgepakt, aldus de politie.

Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.