Nabestaanden en andere betrokkenen herdenken Bijlmervliegramp

Nieuws
Het is dinsdag dertig jaar geleden dat in de Amsterdamse Bijlmer een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte. Zoals ieder jaar komen nabestaanden en andere betrokkenen samen om de ramp te herdenken.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 04:30
Afbeelding
beeld anp

Na een bijeenkomst met toespraken van onder anderen staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en burgemeester Femke Halsema in het CEC-gebouw, volgt een stille tocht naar het Groeiend Monument. Bij de zogenoemde ‘Boom die alles zag’ - die de crash overleefde - worden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Ook is er een minuut stilte. De herdenking, die rechtstreeks is te zien bij de NOS op NPO 2, eindigt met het leggen van kransen.

Net als in voorgaande jaren is er ook dit keer tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegverkeer boven een deel van de Bijlmermeer. ‘Deze ramp heeft een enorme impact gehad op Nederland en onze organisatie’, zegt Michiel van Dorst, topman van Luchtverkeersleiding Nederland. ‘We hopen zoiets nooit meer mee te maken.’

Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Bijlmervliegramp. Zo heeft KRO-NCRV de vijfdelige dramaserie Rampvlucht, een documentaire en podcast gemaakt. Ook is een aantal boeken erover opnieuw verschenen.

Het vliegtuig stortte op 4 oktober 1992 neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. De ramp kostte aan 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.