Inspectie: situatie asielzoekers Ter Apel 'nog steeds schrijnend'

Nieuws
De situatie voor asielzoekers in het aanmeldcentrum bij Ter Apel is "nog steeds schrijnend". Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zitten mensen dicht op elkaar in een "koude, tochtige en vuile sporthal". Dit zorgt voor risico's voor de volksgezondheid.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 17:11 aangepast 18:14
Afbeelding
beeld anp

Zeker voor de meest kwetsbaren - zoals baby's, jonge kinderen, ouderen en zieke mensen - is de situatie "nijpend", aldus de IGJ. Ook worden de risico's vergroot doordat asielzoekers vaak verplaatst worden tussen crisisnoodopvanglocaties.

De inspectie vindt dat staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) "al het nodige" moeten doen om de omstandigheden te verbeteren voor mensen in het aanmeldcentrum. Dat is noodzakelijk, schrijft de inspectie na vorige week het voorterrein, de sporthal en de nachtopvang in Ter Apel te hebben bezocht. Ook keek de IGJ naar de locatie in Zoutkamp, waar vluchtelingen worden ondergebracht als ze nog niet aan de procedure in het aanmeldcentrum kunnen beginnen.

Al eerder aangekaart

De inspectie heeft de brief vrijdag naar de staatssecretaris en de bestuurder van het COA gestuurd. Maandag stelt de IGJ op haar eigen website dat de locatie in Zoutkamp op adequaat niveau was. In Ter Apel kunnen de omstandigheden echter een "negatieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid van mensen".

Dat de situatie in Ter Apel niet naar behoren is, heeft de inspectie al eerder aangekaart. In augustus zag de IGJ een "totaal gebrek aan hygiëne" op het voorterrein, waarna ze een brief schreef aan burgemeester Schuiling, die ook de voorzitter is van de Veiligheidsregio Groningen, en aan zorgminister Ernst Kuipers. De situatie verbeterde, maar "nu is opnieuw een ongezonde situatie ontstaan voor een grote groep mensen", aldus de IGJ.

Kinderen

Daarnaast constateerden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid in september en juni dat de asielopvang voor kinderen ondermaats is. Zeker kinderen zonder ouders lopen daardoor grote risico's, maar ook voor kinderen met ouders is de situatie niet in orde. Bij het laatste bezoek heeft de IGJ wederom gehoord dat er bijna driehonderd alleenstaande minderjarigen in Ter Apel zijn, terwijl hier slechts plaats is voor zorg en begeleiding bij 55 kinderen zonder ouders.

Het COA reageert dat de druk op de opvang in Ter Apel al lange tijd enorm is, waardoor het "helaas niet mogelijk is om opvang te kunnen bieden van het niveau waar het COA normaal gesproken voor staat". Een woordvoerder zegt dat iedereen het eens is dat adequate opvang nodig is. "We doen onder de huidige omstandigheden wat we kunnen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.