Inspectie: situatie asielzoekers Ter Apel 'nog steeds schrijnend'

Nieuws
De situatie voor asielzoekers in het aanmeldcentrum bij Ter Apel is "nog steeds schrijnend". Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zitten mensen dicht op elkaar in een "koude, tochtige en vuile sporthal". Dit zorgt voor risico's voor de volksgezondheid.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 17:11 aangepast 18:14
Afbeelding
beeld anp
anp

Zeker voor de meest kwetsbaren - zoals baby's, jonge kinderen, ouderen en zieke mensen - is de situatie "nijpend", aldus de IGJ. Ook worden de risico's vergroot doordat asielzoekers vaak verplaatst worden tussen crisisnoodopvanglocaties.

De inspectie vindt dat staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) "al het nodige" moeten doen om de omstandigheden te verbeteren voor mensen in het aanmeldcentrum. Dat is noodzakelijk, schrijft de inspectie na vorige week het voorterrein, de sporthal en de nachtopvang in Ter Apel te hebben bezocht. Ook keek de IGJ naar de locatie in Zoutkamp, waar vluchtelingen worden ondergebracht als ze nog niet aan de procedure in het aanmeldcentrum kunnen beginnen.

Al eerder aangekaart

De inspectie heeft de brief vrijdag naar de staatssecretaris en de bestuurder van het COA gestuurd. Maandag stelt de IGJ op haar eigen website dat de locatie in Zoutkamp op adequaat niveau was. In Ter Apel kunnen de omstandigheden echter een "negatieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid van mensen".

Dat de situatie in Ter Apel niet naar behoren is, heeft de inspectie al eerder aangekaart. In augustus zag de IGJ een "totaal gebrek aan hygiëne" op het voorterrein, waarna ze een brief schreef aan burgemeester Schuiling, die ook de voorzitter is van de Veiligheidsregio Groningen, en aan zorgminister Ernst Kuipers. De situatie verbeterde, maar "nu is opnieuw een ongezonde situatie ontstaan voor een grote groep mensen", aldus de IGJ.

Kinderen

Daarnaast constateerden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid in september en juni dat de asielopvang voor kinderen ondermaats is. Zeker kinderen zonder ouders lopen daardoor grote risico's, maar ook voor kinderen met ouders is de situatie niet in orde. Bij het laatste bezoek heeft de IGJ wederom gehoord dat er bijna driehonderd alleenstaande minderjarigen in Ter Apel zijn, terwijl hier slechts plaats is voor zorg en begeleiding bij 55 kinderen zonder ouders.

Het COA reageert dat de druk op de opvang in Ter Apel al lange tijd enorm is, waardoor het "helaas niet mogelijk is om opvang te kunnen bieden van het niveau waar het COA normaal gesproken voor staat". Een woordvoerder zegt dat iedereen het eens is dat adequate opvang nodig is. "We doen onder de huidige omstandigheden wat we kunnen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.