Biden bezoekt het door orkaan Fiona getroffen Puerto Rico

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden is maandag in Puerto Rico, dat twee weken geleden getroffen werd door orkaan Fiona. Op het eiland zitten naar schatting nog zo’n 120.000 huizen en bedrijven zonder stroom.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:42
Afbeelding
beeld anp

In heel Puerto Rico, dat Amerikaans grondgebied is, viel de stroom uit toen Fiona als storm in de eerste categorie het 3,3 miljoen inwoners tellende eiland teisterde. Er viel in korte tijd ruim 50 tot 80 centimeter regen, met catastrofale overstromingen tot gevolg. Bruggen en wegen werden weggeslagen en er kwamen ruim een miljoen mensen tijdelijk zonder drinkwater te zitten. Biden riep op 18 september de noodtoestand uit voor Puerto Rico, waar volgens de lokale gezondheidsdienst 25 doden vielen als gevolg van de orkaan.

Tijdens zijn bezoek aan het getroffen eiland zal Biden 60 miljoen dollar aan financiering aankondigen om dijken te verstevigen, waterkeringen te versterken en een nieuw waarschuwingssysteem voor overstromingen op te zetten ‘om Puerto Rico beter op toekomstige stormen voor te bereiden’, aldus een functionaris van het Witte Huis.

Ponce

De Amerikaanse president en zijn echtgenote Jill bezoeken de stad Ponce aan de zuidkust van Puerto Rico. Daar ontmoeten ze onder meer families die door de storm zijn getroffen en helpen ze voedsel en andere benodigdheden in te pakken voor mensen in nood.

De bevolking van Puerto Rico vreesde dat zij na orkaan Ian, die vorige week toesloeg in Florida, zou worden vergeten. Ook klaagden de Puerto Ricanen, die Amerikaanse burgers zijn, bij de Amerikaanse regering dat ze bij eerdere natuurrampen over het hoofd zijn gezien. Zo werd het eiland in 2017 getroffen door orkanen Irma en Maria. Ook Maria, een orkaan in de vierde categorie, legde destijds alle stroom op het eiland plat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.