Biden bezoekt het door orkaan Fiona getroffen Puerto Rico

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden is maandag in Puerto Rico, dat twee weken geleden getroffen werd door orkaan Fiona. Op het eiland zitten naar schatting nog zo’n 120.000 huizen en bedrijven zonder stroom.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:42
Afbeelding
beeld anp
anp

In heel Puerto Rico, dat Amerikaans grondgebied is, viel de stroom uit toen Fiona als storm in de eerste categorie het 3,3 miljoen inwoners tellende eiland teisterde. Er viel in korte tijd ruim 50 tot 80 centimeter regen, met catastrofale overstromingen tot gevolg. Bruggen en wegen werden weggeslagen en er kwamen ruim een miljoen mensen tijdelijk zonder drinkwater te zitten. Biden riep op 18 september de noodtoestand uit voor Puerto Rico, waar volgens de lokale gezondheidsdienst 25 doden vielen als gevolg van de orkaan.

Tijdens zijn bezoek aan het getroffen eiland zal Biden 60 miljoen dollar aan financiering aankondigen om dijken te verstevigen, waterkeringen te versterken en een nieuw waarschuwingssysteem voor overstromingen op te zetten ‘om Puerto Rico beter op toekomstige stormen voor te bereiden’, aldus een functionaris van het Witte Huis.

Ponce

De Amerikaanse president en zijn echtgenote Jill bezoeken de stad Ponce aan de zuidkust van Puerto Rico. Daar ontmoeten ze onder meer families die door de storm zijn getroffen en helpen ze voedsel en andere benodigdheden in te pakken voor mensen in nood.

De bevolking van Puerto Rico vreesde dat zij na orkaan Ian, die vorige week toesloeg in Florida, zou worden vergeten. Ook klaagden de Puerto Ricanen, die Amerikaanse burgers zijn, bij de Amerikaanse regering dat ze bij eerdere natuurrampen over het hoofd zijn gezien. Zo werd het eiland in 2017 getroffen door orkanen Irma en Maria. Ook Maria, een orkaan in de vierde categorie, legde destijds alle stroom op het eiland plat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.