Biden bezoekt het door orkaan Fiona getroffen Puerto Rico

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden is maandag in Puerto Rico, dat twee weken geleden getroffen werd door orkaan Fiona. Op het eiland zitten naar schatting nog zo’n 120.000 huizen en bedrijven zonder stroom.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:42
Afbeelding
beeld anp

In heel Puerto Rico, dat Amerikaans grondgebied is, viel de stroom uit toen Fiona als storm in de eerste categorie het 3,3 miljoen inwoners tellende eiland teisterde. Er viel in korte tijd ruim 50 tot 80 centimeter regen, met catastrofale overstromingen tot gevolg. Bruggen en wegen werden weggeslagen en er kwamen ruim een miljoen mensen tijdelijk zonder drinkwater te zitten. Biden riep op 18 september de noodtoestand uit voor Puerto Rico, waar volgens de lokale gezondheidsdienst 25 doden vielen als gevolg van de orkaan.

Tijdens zijn bezoek aan het getroffen eiland zal Biden 60 miljoen dollar aan financiering aankondigen om dijken te verstevigen, waterkeringen te versterken en een nieuw waarschuwingssysteem voor overstromingen op te zetten ‘om Puerto Rico beter op toekomstige stormen voor te bereiden’, aldus een functionaris van het Witte Huis.

Ponce

De Amerikaanse president en zijn echtgenote Jill bezoeken de stad Ponce aan de zuidkust van Puerto Rico. Daar ontmoeten ze onder meer families die door de storm zijn getroffen en helpen ze voedsel en andere benodigdheden in te pakken voor mensen in nood.

De bevolking van Puerto Rico vreesde dat zij na orkaan Ian, die vorige week toesloeg in Florida, zou worden vergeten. Ook klaagden de Puerto Ricanen, die Amerikaanse burgers zijn, bij de Amerikaanse regering dat ze bij eerdere natuurrampen over het hoofd zijn gezien. Zo werd het eiland in 2017 getroffen door orkanen Irma en Maria. Ook Maria, een orkaan in de vierde categorie, legde destijds alle stroom op het eiland plat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet nog veel te weinig doet om de koopkracht blijvend te verbeteren. Er worden miljarden besteed aan ‘lapmiddelen’, die ook nog eens onvoldoende zijn om armoede en problematische schulden te voorkomen, zo luidt de kritiek tijden..

Afbeelding

Grote techfondsen als Apple lager op afwachtend Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend met koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Grote techbedrijven als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de dalers op Wall Street.