Kerken gaan honderden statushouders aan onderdak helpen

Nieuws
Kerken en andere maatschappelijke organisaties verwachten in de komende maanden door heel Nederland honderden statushouders onderdak te kunnen geven. De statushouders zullen onder meer worden opgevangen in leegstaande pastorieën en vakantiehuisjes. De initiatiefnemers stellen dat met het project op termijn mogelijk voor 8500 tot 10.000 mensen tijdelijke huisvesting kan worden geregeld.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:19
Afbeelding
beeld anp
anp

De opvang van de statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) gaat verlopen via het project de Thuisgevers. Dat is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen. ‘Voordat we goed en wel van start zijn gegaan, hebben we als ‘Thuisgevers’ op dit moment al honderd bedden in meer dan tien verschillende gemeenten aangeboden gekregen’, zegt projectmanager Laura Prat van Thuisgevers. ‘Op termijn verwachten we, dankzij een sneeuwbaleffect, op iedere 2000 mensen één statushouder tijdelijk te kunnen huisvesten. Dat zou kunnen uitmonden in de tijdelijke huisvesting van 8500 tot 10.000 statushouders, die op deze manier versneld aan hun leven in Nederland kunnen beginnen.’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft financiële steun voor het project toegezegd. Over de hoogte van het bedrag dat Van der Burg beschikbaar stelt, konden de initiatiefnemers niets zeggen. De staatssecretaris laat zelf weten dat het sneller huisvesten van statushouders bijdraagt aan het oplossen van de opvangcrisis. ‘Er wachten immers zo’n 17.000 statushouders op een plek om te wonen ergens in een gemeente in Nederland.’

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de koepelorganisatie van alle gemeenten, steunt het initiatief omdat het helpt statushouders uit de asielzoekerscentra te halen. ‘Gemeenten staan voor de enorme opgave om 20.000 statushouders voor 1 januari te huisvesten en ook daarna ligt er nog een behoorlijke taakstelling te wachten. Het is een enorme klus voor gemeenten om voor deze en ook andere urgent woningzoekenden een huis te vinden’, zegt Theo Weterings, woordvoerder asiel van de VNG. ‘En hoewel het hierbij gaat om tijdelijke huisvesting, gaat het wel om een significant aantal plekken. Dat zal daadwerkelijk impact gaan hebben op de doorstroming in de asielzoekerscentra.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.