Kerken gaan honderden statushouders aan onderdak helpen

Nieuws
Kerken en andere maatschappelijke organisaties verwachten in de komende maanden door heel Nederland honderden statushouders onderdak te kunnen geven. De statushouders zullen onder meer worden opgevangen in leegstaande pastorieën en vakantiehuisjes. De initiatiefnemers stellen dat met het project op termijn mogelijk voor 8500 tot 10.000 mensen tijdelijke huisvesting kan worden geregeld.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:19
Afbeelding
beeld anp

De opvang van de statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) gaat verlopen via het project de Thuisgevers. Dat is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen. ‘Voordat we goed en wel van start zijn gegaan, hebben we als ‘Thuisgevers’ op dit moment al honderd bedden in meer dan tien verschillende gemeenten aangeboden gekregen’, zegt projectmanager Laura Prat van Thuisgevers. ‘Op termijn verwachten we, dankzij een sneeuwbaleffect, op iedere 2000 mensen één statushouder tijdelijk te kunnen huisvesten. Dat zou kunnen uitmonden in de tijdelijke huisvesting van 8500 tot 10.000 statushouders, die op deze manier versneld aan hun leven in Nederland kunnen beginnen.’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft financiële steun voor het project toegezegd. Over de hoogte van het bedrag dat Van der Burg beschikbaar stelt, konden de initiatiefnemers niets zeggen. De staatssecretaris laat zelf weten dat het sneller huisvesten van statushouders bijdraagt aan het oplossen van de opvangcrisis. ‘Er wachten immers zo’n 17.000 statushouders op een plek om te wonen ergens in een gemeente in Nederland.’

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de koepelorganisatie van alle gemeenten, steunt het initiatief omdat het helpt statushouders uit de asielzoekerscentra te halen. ‘Gemeenten staan voor de enorme opgave om 20.000 statushouders voor 1 januari te huisvesten en ook daarna ligt er nog een behoorlijke taakstelling te wachten. Het is een enorme klus voor gemeenten om voor deze en ook andere urgent woningzoekenden een huis te vinden’, zegt Theo Weterings, woordvoerder asiel van de VNG. ‘En hoewel het hierbij gaat om tijdelijke huisvesting, gaat het wel om een significant aantal plekken. Dat zal daadwerkelijk impact gaan hebben op de doorstroming in de asielzoekerscentra.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.