Flexibeler mbo moet leerlingen en werkgevers helpen

Nieuws
Jongeren die via het mbo voor een vak in de metaal- en technologische sector willen leren, hoeven binnenkort niet meer al op hun 16e heel exact te weten of ze bijvoorbeeld lasser willen worden. Er komen drie terreinen waarvoor ze een breder geldend diploma kunnen halen: productietechniek, mechatronica en engineering.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:11 aangepast 16:45
Afbeelding
beeld anp

Het plan wordt gemeld door ondernemersorganisatie FME en bevestigd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Genoemde drie terreinen komen met ingang van 1 augustus volgend jaar in plaats van de dertig kwalificaties die het mbo nu voor dergelijk werk heeft. Niet alleen de leerlingen hebben er volgens de FME baat bij, maar zeker ook het bedrijfsleven.

De jongeren krijgen bredere vaardigheden aangeleerd, zodat zij op meer plekken aan de slag kunnen. Er komt bijvoorbeeld ook meer oog voor digitale en andere actuele vaardigheden, waar werkenden niet meer buiten kunnen. De opleidingen worden wat specifieke eisen betreft minder dichtgetimmerd en kunnen makkelijker worden aangepast aan de veranderende vraag. Dit is ideaal voor het bedrijfsleven, dat naar goede krachten snakt.

'Hard nodig'

"Deze herziening was hard nodig om het hoofd te bieden aan het enorme arbeidstekort in de maakindustrie. De opleidingen binnen het mbo worden door de nieuwe structuur voor studenten een stuk aantrekkelijker", zegt de FME.

De nieuwe aanpak is het gevolg van een samenwerking met de Koninklijke Metaalunie, de MBO Raad, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, de zogenoemde topsector Hightech Systemen en Materialen (HTSM) en de scholen in kwestie. Er is vier jaar over overlegd.

Jelmer Becker, voorzitter bij Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs JOB MBO, is "op zich niet tegen", maar hoopt wel dat de leerlingen gebruik kunnen maken van maatwerk en genoeg begeleiding krijgen, zodat ze "niet verdwalen in een te brede opleiding."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.