Flexibeler mbo moet leerlingen en werkgevers helpen

Nieuws
Jongeren die via het mbo voor een vak in de metaal- en technologische sector willen leren, hoeven binnenkort niet meer al op hun 16e heel exact te weten of ze bijvoorbeeld lasser willen worden. Er komen drie terreinen waarvoor ze een breder geldend diploma kunnen halen: productietechniek, mechatronica en engineering.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:11 aangepast 16:45
Afbeelding
beeld anp
anp

Het plan wordt gemeld door ondernemersorganisatie FME en bevestigd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Genoemde drie terreinen komen met ingang van 1 augustus volgend jaar in plaats van de dertig kwalificaties die het mbo nu voor dergelijk werk heeft. Niet alleen de leerlingen hebben er volgens de FME baat bij, maar zeker ook het bedrijfsleven.

De jongeren krijgen bredere vaardigheden aangeleerd, zodat zij op meer plekken aan de slag kunnen. Er komt bijvoorbeeld ook meer oog voor digitale en andere actuele vaardigheden, waar werkenden niet meer buiten kunnen. De opleidingen worden wat specifieke eisen betreft minder dichtgetimmerd en kunnen makkelijker worden aangepast aan de veranderende vraag. Dit is ideaal voor het bedrijfsleven, dat naar goede krachten snakt.

'Hard nodig'

"Deze herziening was hard nodig om het hoofd te bieden aan het enorme arbeidstekort in de maakindustrie. De opleidingen binnen het mbo worden door de nieuwe structuur voor studenten een stuk aantrekkelijker", zegt de FME.

De nieuwe aanpak is het gevolg van een samenwerking met de Koninklijke Metaalunie, de MBO Raad, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, de zogenoemde topsector Hightech Systemen en Materialen (HTSM) en de scholen in kwestie. Er is vier jaar over overlegd.

Jelmer Becker, voorzitter bij Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs JOB MBO, is "op zich niet tegen", maar hoopt wel dat de leerlingen gebruik kunnen maken van maatwerk en genoeg begeleiding krijgen, zodat ze "niet verdwalen in een te brede opleiding."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.