Tesla hard omlaag op Wall Street na tegenvallende leveringen

Nieuws
Tesla is maandag meer dan 6 procent onderuitgegaan bij de opening van Wall Street, na tegenvallende leveringen van elektrische auto’s in het derde kwartaal. Het bedrijf wees daarbij op logistieke problemen om auto’s bij klanten te krijgen. Over de gehele linie zijn de aandelenbeurzen in New York wel met winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:03
Afbeelding
beeld anp

Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 auto’s af. Dat betekende een nieuw record, maar analisten rekenden in doorsnee op 358.000 auto’s. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen te maken met uitdagingen bij transportcapaciteit. De kwartaalleveringen zijn een belangrijke graadmeter voor Tesla. Topman Elon Musk gaf op Twitter aan naar ‘stabielere’ leveringen te streven.

De Dow-Jonesindex stond kort na opening wel 0,9 procent hoger op 28.983 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,8 procent tot 3614 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 10.607 punten.

Robinhood

Biotechnoloog Myovant Sciences was een opvallende stijger met een koerssprong van 34 procent. De Japanse grootaandeelhouder Sumitovant Biopharma heeft een bod gedaan om heel Myovant over te nemen, maar dat werd verworpen. Volgens Myovant is dat bod veel te laag en wordt het bedrijf daarmee ondergewaardeerd.

Beleggingsapp Robinhood leverde bijna 4 procent in. Het bedrijf gaat nog eens vijf kantoren sluiten, bovenop eerdere kantoorsluitingen. Het bedrijf is bezig veel banen te schrappen vanwege de ingestorte markt voor cryptomunten.

OPEC+

De oliesector profiteerde van de fors hogere olieprijzen door de verwachting dat oliealliantie OPEC+ de productie flink gaat verlagen om zo de prijzen te stutten. Oliemaatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips wonnen tot bijna 5 procent. Oliedienstverleners Baker Hughes, Schlumberger en Halliburton gingen tot ruim 5 procent vooruit. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde dik 6 procent hoger op 84,36 dollar en Brentolie werd ruim 5 procent duurder op 89,67 dollar per vat.

Verder melden marktonderzoekers S&P Global en ISM kort na aanvang van de beurshandel in New York cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in september. In de eurozone is de industriële bedrijvigheid gekrompen door de energiecrisis en zorgen over een recessie. Daardoor krijgen Europese producenten veel minder nieuwe orders binnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.