Tesla hard omlaag op Wall Street na tegenvallende leveringen

Nieuws
Tesla is maandag meer dan 6 procent onderuitgegaan bij de opening van Wall Street, na tegenvallende leveringen van elektrische auto’s in het derde kwartaal. Het bedrijf wees daarbij op logistieke problemen om auto’s bij klanten te krijgen. Over de gehele linie zijn de aandelenbeurzen in New York wel met winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:03
Afbeelding
beeld anp

Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 auto’s af. Dat betekende een nieuw record, maar analisten rekenden in doorsnee op 358.000 auto’s. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen te maken met uitdagingen bij transportcapaciteit. De kwartaalleveringen zijn een belangrijke graadmeter voor Tesla. Topman Elon Musk gaf op Twitter aan naar ‘stabielere’ leveringen te streven.

De Dow-Jonesindex stond kort na opening wel 0,9 procent hoger op 28.983 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,8 procent tot 3614 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 10.607 punten.

Robinhood

Biotechnoloog Myovant Sciences was een opvallende stijger met een koerssprong van 34 procent. De Japanse grootaandeelhouder Sumitovant Biopharma heeft een bod gedaan om heel Myovant over te nemen, maar dat werd verworpen. Volgens Myovant is dat bod veel te laag en wordt het bedrijf daarmee ondergewaardeerd.

Beleggingsapp Robinhood leverde bijna 4 procent in. Het bedrijf gaat nog eens vijf kantoren sluiten, bovenop eerdere kantoorsluitingen. Het bedrijf is bezig veel banen te schrappen vanwege de ingestorte markt voor cryptomunten.

OPEC+

De oliesector profiteerde van de fors hogere olieprijzen door de verwachting dat oliealliantie OPEC+ de productie flink gaat verlagen om zo de prijzen te stutten. Oliemaatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips wonnen tot bijna 5 procent. Oliedienstverleners Baker Hughes, Schlumberger en Halliburton gingen tot ruim 5 procent vooruit. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde dik 6 procent hoger op 84,36 dollar en Brentolie werd ruim 5 procent duurder op 89,67 dollar per vat.

Verder melden marktonderzoekers S&P Global en ISM kort na aanvang van de beurshandel in New York cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in september. In de eurozone is de industriële bedrijvigheid gekrompen door de energiecrisis en zorgen over een recessie. Daardoor krijgen Europese producenten veel minder nieuwe orders binnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.