Tesla hard omlaag op Wall Street na tegenvallende leveringen

Nieuws
Tesla is maandag meer dan 6 procent onderuitgegaan bij de opening van Wall Street, na tegenvallende leveringen van elektrische auto’s in het derde kwartaal. Het bedrijf wees daarbij op logistieke problemen om auto’s bij klanten te krijgen. Over de gehele linie zijn de aandelenbeurzen in New York wel met winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 16:03
Afbeelding
beeld anp
anp

Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 auto’s af. Dat betekende een nieuw record, maar analisten rekenden in doorsnee op 358.000 auto’s. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen te maken met uitdagingen bij transportcapaciteit. De kwartaalleveringen zijn een belangrijke graadmeter voor Tesla. Topman Elon Musk gaf op Twitter aan naar ‘stabielere’ leveringen te streven.

De Dow-Jonesindex stond kort na opening wel 0,9 procent hoger op 28.983 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,8 procent tot 3614 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 10.607 punten.

Robinhood

Biotechnoloog Myovant Sciences was een opvallende stijger met een koerssprong van 34 procent. De Japanse grootaandeelhouder Sumitovant Biopharma heeft een bod gedaan om heel Myovant over te nemen, maar dat werd verworpen. Volgens Myovant is dat bod veel te laag en wordt het bedrijf daarmee ondergewaardeerd.

Beleggingsapp Robinhood leverde bijna 4 procent in. Het bedrijf gaat nog eens vijf kantoren sluiten, bovenop eerdere kantoorsluitingen. Het bedrijf is bezig veel banen te schrappen vanwege de ingestorte markt voor cryptomunten.

OPEC+

De oliesector profiteerde van de fors hogere olieprijzen door de verwachting dat oliealliantie OPEC+ de productie flink gaat verlagen om zo de prijzen te stutten. Oliemaatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips wonnen tot bijna 5 procent. Oliedienstverleners Baker Hughes, Schlumberger en Halliburton gingen tot ruim 5 procent vooruit. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde dik 6 procent hoger op 84,36 dollar en Brentolie werd ruim 5 procent duurder op 89,67 dollar per vat.

Verder melden marktonderzoekers S&P Global en ISM kort na aanvang van de beurshandel in New York cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in september. In de eurozone is de industriële bedrijvigheid gekrompen door de energiecrisis en zorgen over een recessie. Daardoor krijgen Europese producenten veel minder nieuwe orders binnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.