Adema: mogelijke dreiging voor gezin was hobbel voor ministerspost

Nieuws
Dat zijn gezin mogelijk wordt blootgesteld aan bedreigingen, was voor de nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) een ‘hobbel’ om zijn ministerspost te aanvaarden, zegt hij maandagmiddag, vlak voor zijn beëdiging. Onder meer bij stikstofminister Christianne van der Wal, die door relschoppers thuis werd opgezocht, heeft Adema gezien wat ‘de impact’ is van het ministerschap.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 15:51
Afbeelding
beeld anp
anp

Adema, afkomstig uit Friesland, zegt er veel over gesproken te hebben met zijn gezin. ‘Maar ik ben ervan overtuigd dat het nodig is nu de stap naar voren te zetten.’ De komende jaren zal voor de boerensector in het teken staan van flinke stikstofvermindering. De plannen die het kabinet daarover tot nu toe presenteerde, zorgden voor veel woede onder de boeren. De minister zegt ‘zekerheid, rust en duidelijkheid’ te willen bieden aan de agrarische sector.

Zijn voorganger Henk Staghouwer is dat niet gelukt. Hij lag zowel in de Tweede Kamer als in het kabinet onder vuur omdat zijn perspectiefplannen voor de landbouw ondermaats waren. Het duurde ruim drie weken voordat de ChristenUnie een opvolger had gevonden voor Staghouwer.

Remkes

Inhoudelijk wilde Adema zich nog niet uitlaten over zijn nieuwe post, temeer omdat hij pas maandagmiddag beëdigd wordt door koning Willem-Alexander. Wel wilde hij kwijt dat de focus in de stikstofcrisis ‘wel heel eenzijdig bij de agrarische sector is gelegd’. Bovendien zal veel afhangen van de bevindingen die Johan Remkes woensdag presenteert. Remkes leidde de afgelopen maanden gesprekken tussen boeren en het kabinet. Adema zegt juist ‘blij’ te zijn dat er twee dagen na zijn beëdiging al een belangrijk advies naar buiten komt.

Adema was onder meer partijvoorzitter van de ChristenUnie en gedeputeerde in de provincie Friesland. In die rol hield hij zich onder andere bezig met verkeer, milieu en armoedebeleid. Adema verklaart ook een connectie te hebben met de agrarische sector: ‘ik woon en werk tussen de boeren’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.

Afbeelding

14-jarige jongen gewond bij steekpartij Hilversum

Een 14-jarige jongen uit Hilversum is vrijdag aan het einde van de middag gewond geraakt bij een steekincident. De jongen had een flinke steekwond en moest naar het ziekenhuis. Zijn situatie is stabiel, meldt de politie zaterdag.

Afbeelding

Verschillende steekpartijen in Brabant en Limburg

In de nacht van vrijdag op zaterdag vonden in verschillende plaatsen steekincidenten plaats. In Sittard en Uden werden arrestaties verricht, na een mogelijke steekpartij in Maastricht is de politie nog op zoek naar een verdachte.