Adema: mogelijke dreiging voor gezin was hobbel voor ministerspost

Nieuws
Dat zijn gezin mogelijk wordt blootgesteld aan bedreigingen, was voor de nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) een ‘hobbel’ om zijn ministerspost te aanvaarden, zegt hij maandagmiddag, vlak voor zijn beëdiging. Onder meer bij stikstofminister Christianne van der Wal, die door relschoppers thuis werd opgezocht, heeft Adema gezien wat ‘de impact’ is van het ministerschap.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 15:51
Afbeelding
beeld anp

Adema, afkomstig uit Friesland, zegt er veel over gesproken te hebben met zijn gezin. ‘Maar ik ben ervan overtuigd dat het nodig is nu de stap naar voren te zetten.’ De komende jaren zal voor de boerensector in het teken staan van flinke stikstofvermindering. De plannen die het kabinet daarover tot nu toe presenteerde, zorgden voor veel woede onder de boeren. De minister zegt ‘zekerheid, rust en duidelijkheid’ te willen bieden aan de agrarische sector.

Zijn voorganger Henk Staghouwer is dat niet gelukt. Hij lag zowel in de Tweede Kamer als in het kabinet onder vuur omdat zijn perspectiefplannen voor de landbouw ondermaats waren. Het duurde ruim drie weken voordat de ChristenUnie een opvolger had gevonden voor Staghouwer.

Remkes

Inhoudelijk wilde Adema zich nog niet uitlaten over zijn nieuwe post, temeer omdat hij pas maandagmiddag beëdigd wordt door koning Willem-Alexander. Wel wilde hij kwijt dat de focus in de stikstofcrisis ‘wel heel eenzijdig bij de agrarische sector is gelegd’. Bovendien zal veel afhangen van de bevindingen die Johan Remkes woensdag presenteert. Remkes leidde de afgelopen maanden gesprekken tussen boeren en het kabinet. Adema zegt juist ‘blij’ te zijn dat er twee dagen na zijn beëdiging al een belangrijk advies naar buiten komt.

Adema was onder meer partijvoorzitter van de ChristenUnie en gedeputeerde in de provincie Friesland. In die rol hield hij zich onder andere bezig met verkeer, milieu en armoedebeleid. Adema verklaart ook een connectie te hebben met de agrarische sector: ‘ik woon en werk tussen de boeren’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool.

Afbeelding

Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.

Afbeelding

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

Afbeelding

Ruim 1 op 3 Oekraïense vluchtelingen vond betaalde baan

Van de Oekraïense vluchtelingen die dit jaar naar Nederland kwamen als gevolg van de oorlog in hun land, had ruim één op de drie in juli een betaalde baan gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).