Brussel en Londen hervatten verzand overleg over Noord-Ierland

Nieuws
De Europese Unie en de Britse regering pakken het overleg over de Noord-Ierse grenskwestie na ruim een halfjaar stilstand weer op. Ambtenaren van beide kampen spreken elkaar nog deze week, zegt de Europese Commissie.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 15:11
Afbeelding
beeld anp

De Noord-Ierse grens blijft het Verenigd Koninkrijk en de EU verdelen. Londen wil af van de afspraken die bij de brexit zijn gemaakt over het gebiedsdeel omdat die onwerkbaar zouden zijn. Brussel wil juist vasthouden aan de regels, die voorschrijven dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland openblijft en de handel en het verkeer tussen Britse en Noord-Ierse bodem worden gecontroleerd. De besprekingen over het zogeheten Noord-Ierse protocol liggen sinds februari stil.

De nieuwe Britse regering zoekt weer enige toenadering tot Brussel. De Britse minister voor Noord-Ierland, Steve Baker, betuigde afgelopen weekend spijt over de harde koers in het conflict over Noord-Ierland. Hij predikte nederigheid en zei kans te zien op een oplossing door onderhandelingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kamer wil zwaardere straf voor gooien vuurwerk naar hulpverlener

Het gebruik van vuurwerk als wapen tegen hulpverleners bij demonstraties of rellen, moet een hogere straf opleveren voor de daders, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Afbeelding

Nieuwe uniformen voor brandweer

De 23.000 brandweerlieden krijgen een nieuw uniform. Dat kunnen ze dragen op de kazerne en bij taken met weinig risico’s, zoals het reanimeren van mensen en het bevrijden van mensen uit een lift. Het ontwerp, donkerblauw met een rode baan, is woensdag gepresenteerd in Utrecht.

Afbeelding

Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.

Afbeelding

Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen.

Afbeelding

Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren.