Experts: vogelgriep gaat sneller rond nu ook zeevogels het hebben

Nieuws
De verspreiding van het uiterst besmettelijke vogelgriepvirus H5N1 wordt ‘enorm versneld’ nu ook zeevogels massaal worden getroffen. Onderzoekers van onder meer het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) waarschuwen daarvoor. Ze beschrijven in een artikel massale sterfte onder grote jagers, een zeldzaam soort roofmeeuwen, op het Schotse eiland Foula. Dit soort uitbraken belooft niet veel goeds, vrezen ze.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 14:48
Afbeelding
beeld anp

‘Deze plotselinge en ongekende uitbraak van het virus onder zeevogels roept veel vragen op’, meldt marien ecoloog Kees Camphuysen. ‘Uitgerekend zeevogels waren tot dusverre gespaard bleven. De verspreiding van het virus onder wilde vogels wordt hierdoor enorm versneld, mogelijk tot op het Zuidelijk Halfrond.’

Dat vogels die aan zee leven de dans niet meer ontspringen, werd eerder dit jaar al onder meer duidelijk op Texel en in Zeeuws-Vlaanderen. Op beide plaatsen veroorzaakte vogelgriep een kaalslag onder grote sterns. Duizenden van deze vogels zijn er overleden. Een vergelijkbare massale sterfte zagen Camphuysen en zijn mede-onderzoekers in Schotland. Ze schatten dat het aantal broedvogels in de kolonie op Foula die ze observeerden met 60 tot 70 procent is afgenomen.

‘Heftiger dan ooit’

‘Wat achterbleef waren afkoelende eieren en verhongerende kuikens’, zo beschrijft de ecoloog de situatie. ‘De zoetwaterpoelen op het eiland, die nota bene ook voor het drinkwater van de eilandbewoners bedoeld zijn, dreven vol met rottende lijken van door griep omgekomen grote jagers.’

De huidige vogelgriepepidemie is de ergste die ooit is waargenomen in Europa, zo meldde de Europese gezondheidsdienst ECDC maandag ook. De zeer ziekmakende variant van het virus heeft zich verspreid over 37 Europese landen, van het Noorse Spitsbergen tot Oekraïne.

Ook het NIOZ noemt de uitbraak ‘heftiger dan ooit’. Het instituut benadrukt het belang van onderzoek, niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen, die door contact met besmette vogels soms ook het virus kunnen oplopen. Het onderzoeksinstituut verwijst naar cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die onlangs becijferde dat wereldwijd tot nog toe zeker 863 mensen besmet zijn geraakt. Meer dan de helft van die mensen (455) is eraan overleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.

Afbeelding

Radicaal-islamitisch Iran executeert meer mensen dan vorig jaar

In het radicaal-islamitische Iran zijn dit jaar tot nu toe meer dan vijfhonderd mensen geëxecuteerd, veel meer dan in heel 2021. Dit is het hoogste aantal in vijf jaar. Volgens de in Noorwegen gevestigde mensenrechtengroep Iran Human Rights (IHR) gaat het al om 504 personen.