Kaag mild over Duitse miljardensteun voor lagere gasprijs

Nieuws
Minister Sigrid Kaag (Financiën) vindt dat "niet iedereen over elkaar heen moet buitelen" over keuzes die regeringen maken om hun burgers en kleine bedrijven te helpen de elektriciteitsnota's te betalen. "Het is lastig een op een vergelijken", zegt ze over het besluit van de Duitse regering om daarvoor 200 miljard euro uit te trekken. Dat besluit is niet overal in Europa goed gevallen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 14:23
Afbeelding
beeld anp
anp

Duitsland voert onder andere een prijsplafond voor gas in en schrapt een omstreden heffing op gasverbruik. Berlijn zal extra geld moeten lenen om de nieuwe steunmaatregelen te bekostigen. Critici vinden de steunmaatregel weinig solidair met armere EU-landen die minder diepe zakken hebben en vrezen ook voor een verstoring van de gasmarkt. Tegelijk is de Duitse regering tegen de invoering van een Europa-breed prijsplafond voor geïmporteerd aardgas.

Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) haalde eind vorige week op Twitter flink uit over de kwestie. "Terwijl Duitsland het zich kan veroorloven om 200 miljard euro op de financiële markten op te halen, kunnen andere lidstaten dat niet. We moeten dringend nadenken over hoe landen met weinig financiële bewegingsruimte hun bedrijfsleven kunnen steunen." De Europese Commissie is in gesprek met Berlijn over het hulppakket en de weerslag daarvan op de gezamenlijke Europese markt, laat zij weten.

Hoog op de agenda

Het onderwerp staat hoog op de agenda van de Eurogroep. "Nationale steun moet tijdelijk en doelgericht zijn", aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis in Luxemburg. Scholz ontvangt de Franse president Emmanuel Macron maandagavond voor een werkdiner in Berlijn, waar de kwestie naar verwachting ook besproken wordt.

Kaag noemt het Duitse steunpakket "ruimhartig" en erkent dat "de Europese ministers van Financiën hebben gezegd: laten we gelijk optrekken", zei ze bij aankomst voor de Eurogroep in Luxemburg. Maar ook Nederland "doet heel veel en was een van de eersten met de introductie van een tijdelijk prijsplafond". Daarnaast hebben de EU-landen ook gezamenlijke afspraken gemaakt, zoals het afromen van overwinsten van energiebedrijven om dat geld te gebruiken om kwetsbare huishoudens en bedrijven te steunen.

"We moeten in deze onzekere fase heel zorgvuldig besluiten nemen, maar ook niet over elkaar heen buitelen. De solidariteitsvraag hangt altijd boven de markt", aldus de D66-bewindsvrouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.