Kaag mild over Duitse miljardensteun voor lagere gasprijs

Nieuws
Minister Sigrid Kaag (Financiën) vindt dat "niet iedereen over elkaar heen moet buitelen" over keuzes die regeringen maken om hun burgers en kleine bedrijven te helpen de elektriciteitsnota's te betalen. "Het is lastig een op een vergelijken", zegt ze over het besluit van de Duitse regering om daarvoor 200 miljard euro uit te trekken. Dat besluit is niet overal in Europa goed gevallen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 14:23
Afbeelding
beeld anp

Duitsland voert onder andere een prijsplafond voor gas in en schrapt een omstreden heffing op gasverbruik. Berlijn zal extra geld moeten lenen om de nieuwe steunmaatregelen te bekostigen. Critici vinden de steunmaatregel weinig solidair met armere EU-landen die minder diepe zakken hebben en vrezen ook voor een verstoring van de gasmarkt. Tegelijk is de Duitse regering tegen de invoering van een Europa-breed prijsplafond voor geïmporteerd aardgas.

Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) haalde eind vorige week op Twitter flink uit over de kwestie. "Terwijl Duitsland het zich kan veroorloven om 200 miljard euro op de financiële markten op te halen, kunnen andere lidstaten dat niet. We moeten dringend nadenken over hoe landen met weinig financiële bewegingsruimte hun bedrijfsleven kunnen steunen." De Europese Commissie is in gesprek met Berlijn over het hulppakket en de weerslag daarvan op de gezamenlijke Europese markt, laat zij weten.

Hoog op de agenda

Het onderwerp staat hoog op de agenda van de Eurogroep. "Nationale steun moet tijdelijk en doelgericht zijn", aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis in Luxemburg. Scholz ontvangt de Franse president Emmanuel Macron maandagavond voor een werkdiner in Berlijn, waar de kwestie naar verwachting ook besproken wordt.

Kaag noemt het Duitse steunpakket "ruimhartig" en erkent dat "de Europese ministers van Financiën hebben gezegd: laten we gelijk optrekken", zei ze bij aankomst voor de Eurogroep in Luxemburg. Maar ook Nederland "doet heel veel en was een van de eersten met de introductie van een tijdelijk prijsplafond". Daarnaast hebben de EU-landen ook gezamenlijke afspraken gemaakt, zoals het afromen van overwinsten van energiebedrijven om dat geld te gebruiken om kwetsbare huishoudens en bedrijven te steunen.

"We moeten in deze onzekere fase heel zorgvuldig besluiten nemen, maar ook niet over elkaar heen buitelen. De solidariteitsvraag hangt altijd boven de markt", aldus de D66-bewindsvrouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.