Wind en zon leveren een derde van de stroom, helft van doel 2030

Nieuws
Windmolens en zonnepanelen leveren nu grofweg een derde van alle elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt. ‘Dat is bijna halverwege het doel uit het Klimaatakkoord’, aldus Energieopwek.nl. De site is onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord en monitort de productie van de energiesector. In het akkoord hebben de overheid, bedrijven en andere organisaties afgesproken dat in 2030 zeker 70 procent van alle stroom uit hernieuwbare bronnen moet komen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 14:22
Afbeelding
beeld anp

Het marktaandeel van wind en zon is ‘hard op weg’ naar een marktaandeel van 33 procent op jaarbasis, meldt Energieopwek. Gemiddeld werd dat percentage de laatste drie maanden gehaald. In september lag de totale hoeveelheid opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen 20 procent hoger dan in september vorig jaar, blijkt uit cijfers die maandag naar buiten kwamen.

De groei kwam volgens de site vooral uit wind en zon. Biomassa valt overigens ook onder de hernieuwbare bronnen, al is dat meer omstreden omdat het verbranden ervan bijvoorbeeld leidt tot luchtvervuiling.

Biomassa

Biomassa was in september goed voor ruim 10 procent van de totale stroomproductie. Zonnepanelen leverden bijna 15 procent, windmolens bijna 14 procent. In totaal was dus 39 procent van alle opgewekte stroom hernieuwbaar.

Ondanks de toename komt ruim 60 procent van de elektriciteit dus nog altijd uit conventionele bronnen. Aardgas staat met een aandeel van 34 procent bovenaan, de torenhoge gasprijzen ten spijt. Ook steenkool heeft met 19 procent nog altijd een groter marktaandeel dan zon of wind afzonderlijk. De kerncentrale in Borssele levert 3 procent van de Nederlandse stroom, de rest komt van afvalcentrales en hoogovens.

Stroom is overigens goed voor maar een vijfde van het totale energiegebruik in Nederland. Het grootste deel van de energie die we gebruiken is voor warmte. Daarna volgt transport, waaronder ook het wegverkeer valt. Van de totale hoeveelheid opgewekte energie kwam iets meer dan een vijfde in september uit hernieuwbare bronnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.