Wind en zon leveren een derde van de stroom, helft van doel 2030

Nieuws
Windmolens en zonnepanelen leveren nu grofweg een derde van alle elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt. ‘Dat is bijna halverwege het doel uit het Klimaatakkoord’, aldus Energieopwek.nl. De site is onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord en monitort de productie van de energiesector. In het akkoord hebben de overheid, bedrijven en andere organisaties afgesproken dat in 2030 zeker 70 procent van alle stroom uit hernieuwbare bronnen moet komen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 14:22
Afbeelding
beeld anp
anp

Het marktaandeel van wind en zon is ‘hard op weg’ naar een marktaandeel van 33 procent op jaarbasis, meldt Energieopwek. Gemiddeld werd dat percentage de laatste drie maanden gehaald. In september lag de totale hoeveelheid opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen 20 procent hoger dan in september vorig jaar, blijkt uit cijfers die maandag naar buiten kwamen.

De groei kwam volgens de site vooral uit wind en zon. Biomassa valt overigens ook onder de hernieuwbare bronnen, al is dat meer omstreden omdat het verbranden ervan bijvoorbeeld leidt tot luchtvervuiling.

Biomassa

Biomassa was in september goed voor ruim 10 procent van de totale stroomproductie. Zonnepanelen leverden bijna 15 procent, windmolens bijna 14 procent. In totaal was dus 39 procent van alle opgewekte stroom hernieuwbaar.

Ondanks de toename komt ruim 60 procent van de elektriciteit dus nog altijd uit conventionele bronnen. Aardgas staat met een aandeel van 34 procent bovenaan, de torenhoge gasprijzen ten spijt. Ook steenkool heeft met 19 procent nog altijd een groter marktaandeel dan zon of wind afzonderlijk. De kerncentrale in Borssele levert 3 procent van de Nederlandse stroom, de rest komt van afvalcentrales en hoogovens.

Stroom is overigens goed voor maar een vijfde van het totale energiegebruik in Nederland. Het grootste deel van de energie die we gebruiken is voor warmte. Daarna volgt transport, waaronder ook het wegverkeer valt. Van de totale hoeveelheid opgewekte energie kwam iets meer dan een vijfde in september uit hernieuwbare bronnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.

Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..

Afbeelding

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken.