Rutte: ministerie kijkt naar aanpassing bewaarinstructies sms'jes

Nieuws
Het ministerie van Algemene Zaken gaat onderzoeken waar de instructie voor het bewaren van chatberichten moet worden aangepast. Dat heeft premier Mark Rutte laten weten in reactie op een kritisch inspectierapport naar de archivering van sms-berichten bij zijn ministerie. In afwachting van dat onderzoek "worden de chatberichten van de andere leden van het kabinet bij hun ministeries eveneens bewaard ten behoeve van veiligstelling en archivering".
anp
maandag 3 oktober 2022 om 14:18 aangepast 15:39
Afbeelding
beeld anp
anp

Ruttes ministerie neemt de aanbevelingen van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed "geheel" over, schrijft de premier in een brief aan de Kamer. Een aantal aanbevelingen is al doorgevoerd "of is op dit moment in uitvoering", andere adviezen worden binnenkort opgepakt.

De Inspectie oordeelde dat het ministerie van Algemene Zaken wel volgens de rijksbrede instructie handelde die voorschrijft hoe sms-berichten worden bewaard, maar niet altijd via de Archiefwet. De instructie en de wet komen niet helemaal overeen. De regeringscommissaris informatiehuishouding en het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding kijken momenteel naar de kwestie. Het Adviescollege komt naar verwachting voor het einde van het jaar met advies over informatiehuishouding en het bewaren van stukken.

Nokia

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) is al langer bezig de Archiefwet aan te passen en neemt daarin de aanbevelingen uit het inspectierapport mee, zegt ze via haar woordvoerder. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed raadt aan om duidelijker in de wet te omschrijven welke informatie moet worden gearchiveerd, zodat overheidsorganen daar niet "op eigen houtje" over kunnen beslissen. Uslu geeft voor het einde van het jaar antwoorden op vragen die hierover zijn gesteld. Naar de aanbevelingen van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding zal de staatssecretaris ook kijken. Maar haar woordvoerder verwacht dat deze eerder over de uitvoering dan over de wet zelf zullen gaan.

De Inspectie kondigde aan onderzoek te doen naar de kwestie nadat was gebleken dat Rutte de afgelopen jaren veel sms'jes heeft verwijderd. De premier had in die tijd nog een simpele Nokia, en klaagde dat de telefoon langzaam en onoverzichtelijk werd als hij sms’jes erop liet staan. Rutte legde tegenover een kritische Tweede Kamer uit dat hij zelf sms'jes verwijderde, en berichten doorstuurde of -belde naar ambtenaren als deze berichten moesten worden opgeslagen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.