Rutte: ministerie kijkt naar aanpassing bewaarinstructies sms'jes

Nieuws
Het ministerie van Algemene Zaken gaat onderzoeken waar de instructie voor het bewaren van chatberichten moet worden aangepast. Dat heeft premier Mark Rutte laten weten in reactie op een kritisch inspectierapport naar de archivering van sms-berichten bij zijn ministerie. In afwachting van dat onderzoek "worden de chatberichten van de andere leden van het kabinet bij hun ministeries eveneens bewaard ten behoeve van veiligstelling en archivering".
anp
maandag 3 oktober 2022 om 14:18 aangepast 15:39
Afbeelding
beeld anp

Ruttes ministerie neemt de aanbevelingen van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed "geheel" over, schrijft de premier in een brief aan de Kamer. Een aantal aanbevelingen is al doorgevoerd "of is op dit moment in uitvoering", andere adviezen worden binnenkort opgepakt.

De Inspectie oordeelde dat het ministerie van Algemene Zaken wel volgens de rijksbrede instructie handelde die voorschrijft hoe sms-berichten worden bewaard, maar niet altijd via de Archiefwet. De instructie en de wet komen niet helemaal overeen. De regeringscommissaris informatiehuishouding en het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding kijken momenteel naar de kwestie. Het Adviescollege komt naar verwachting voor het einde van het jaar met advies over informatiehuishouding en het bewaren van stukken.

Nokia

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) is al langer bezig de Archiefwet aan te passen en neemt daarin de aanbevelingen uit het inspectierapport mee, zegt ze via haar woordvoerder. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed raadt aan om duidelijker in de wet te omschrijven welke informatie moet worden gearchiveerd, zodat overheidsorganen daar niet "op eigen houtje" over kunnen beslissen. Uslu geeft voor het einde van het jaar antwoorden op vragen die hierover zijn gesteld. Naar de aanbevelingen van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding zal de staatssecretaris ook kijken. Maar haar woordvoerder verwacht dat deze eerder over de uitvoering dan over de wet zelf zullen gaan.

De Inspectie kondigde aan onderzoek te doen naar de kwestie nadat was gebleken dat Rutte de afgelopen jaren veel sms'jes heeft verwijderd. De premier had in die tijd nog een simpele Nokia, en klaagde dat de telefoon langzaam en onoverzichtelijk werd als hij sms’jes erop liet staan. Rutte legde tegenover een kritische Tweede Kamer uit dat hij zelf sms'jes verwijderde, en berichten doorstuurde of -belde naar ambtenaren als deze berichten moesten worden opgeslagen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.