Iraanse leider geeft VS en Israël schuld van onrust na dood Amini

Nieuws
De Iraanse ayatollah Ali Khamenei geeft de Verenigde Staten en Israël de schuld van de protesten na de dood van Mahsa Amini. De jonge vrouw stierf nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften in Iran. In zijn eerste reactie op de wekenlange onrust stelt Khamenei dat de betogingen vooropgezet zijn en sluit hij de betrokkenheid van ‘gewone Iraniërs’ uit.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 13:48
Afbeelding
beeld anp

De hoogste leider van Iran laat via staatsmedia weten dat ‘zijn hart is gebroken’ door de dood van de 22-jarige vrouw. Hij zei dat sommige mensen het ‘bittere incident’ hebben aangegrepen om voor ‘onveiligheid’ en ‘rellen’ te zorgen. De VS en Israël en ‘hun betaalde agenten’ zouden hulp hebben ontvangen van ‘verraderlijke Iraniërs in het buitenland’.

Iran gaf externe krachten eerder al de schuld van het aanwakkeren van protesten, met name de VS en hun bondgenoten. Eind vorige week werd bekend dat negen buitenlanders waren opgepakt in verband met de grootschalige betogingen. Zij komen uit onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen.

Khamenei sprak ook zijn steun uit voor de veiligheidstroepen. Hij zei dat die tijdens de onrust onrecht is aangedaan. Sinds Amini’s dood, halverwege september, vinden op veel plekken betogingen plaats, waarbij vrouwen onder meer hun haar knippen en hoofddoeken verbranden. De protestgolf is voor Iran de grootste in bijna drie jaar en heeft aan tientallen mensen het leven gekost, onder wie leden van de veiligheidstroepen.

Amini stierf dagen nadat ze was opgepakt omdat ze haar hijab niet volgens de strenge kledingvoorschriften had gedragen. Iraanse autoriteiten zeggen dat de Koerdische vrouw aan hartproblemen is overleden, maar volgens de nabestaanden had ze die niet en is ze ernstig mishandeld. President Ebrahim Raisi heeft een onderzoek naar Amini’s dood ingesteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.