Iraanse leider geeft VS en Israël schuld van onrust na dood Amini

Nieuws
De Iraanse ayatollah Ali Khamenei geeft de Verenigde Staten en Israël de schuld van de protesten na de dood van Mahsa Amini. De jonge vrouw stierf nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften in Iran. In zijn eerste reactie op de wekenlange onrust stelt Khamenei dat de betogingen vooropgezet zijn en sluit hij de betrokkenheid van ‘gewone Iraniërs’ uit.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 13:48
Afbeelding
beeld anp
anp

De hoogste leider van Iran laat via staatsmedia weten dat ‘zijn hart is gebroken’ door de dood van de 22-jarige vrouw. Hij zei dat sommige mensen het ‘bittere incident’ hebben aangegrepen om voor ‘onveiligheid’ en ‘rellen’ te zorgen. De VS en Israël en ‘hun betaalde agenten’ zouden hulp hebben ontvangen van ‘verraderlijke Iraniërs in het buitenland’.

Iran gaf externe krachten eerder al de schuld van het aanwakkeren van protesten, met name de VS en hun bondgenoten. Eind vorige week werd bekend dat negen buitenlanders waren opgepakt in verband met de grootschalige betogingen. Zij komen uit onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Polen.

Khamenei sprak ook zijn steun uit voor de veiligheidstroepen. Hij zei dat die tijdens de onrust onrecht is aangedaan. Sinds Amini’s dood, halverwege september, vinden op veel plekken betogingen plaats, waarbij vrouwen onder meer hun haar knippen en hoofddoeken verbranden. De protestgolf is voor Iran de grootste in bijna drie jaar en heeft aan tientallen mensen het leven gekost, onder wie leden van de veiligheidstroepen.

Amini stierf dagen nadat ze was opgepakt omdat ze haar hijab niet volgens de strenge kledingvoorschriften had gedragen. Iraanse autoriteiten zeggen dat de Koerdische vrouw aan hartproblemen is overleden, maar volgens de nabestaanden had ze die niet en is ze ernstig mishandeld. President Ebrahim Raisi heeft een onderzoek naar Amini’s dood ingesteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.

Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.

Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..