Jonge dokters ervaren meer burn-outklachten dan ooit

Nieuws
Een kwart van de jonge dokters zegt burn-outklachten te ervaren, en dat percentage was niet eerder zo hoog. Dat meldt belangenorganisatie De Jonge Specialist (DJS) op basis van eigen onderzoek. Daarbij werden gegevens geanalyseerd van ruim 1550 mensen die in de geneeskunde zijn afgestudeerd en die al dan niet met een vervolgopleiding zijn begonnen, plus arts-onderzoekers. In 2020 ondervond nog 14 procent van deze groep, die globaal tussen de 25 en 35 jaar oud is, dergelijke signalen van overspanning.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 13:28
Afbeelding
beeld anp

De Jonge Specialist is bang dat hoge werk- en regeldruk de toestroom van jonge collega’s doet afnemen, wat de kwaliteit en het aanbod van zorg zou doen verminderen. De arbeidsomstandigheden moeten daarom beter worden, zegt DJS-voorzitter Anne Koppelaar. ‘Daarom roepen we alle ziekenhuisbesturen, vakgroepen, opleiders en ook het ministerie van VWS op om zich in te zetten voor het behoud van deze enthousiaste jonge dokters, waarbij de aandacht ligt op de werk-privé balans en preventie van burn-out en uitval door te werken aan de arbeidsomstandigheden.’

‘Dit betekent onder andere overwerk verminderen en zorgen voor juiste compensatie, de werkdruk verminderen door bij uitval tijdig vervanging te regelen, pauzes faciliteren en zorgen voor meer persoonlijke begeleiding’, vervolgt Koppelaar. ‘Daarnaast lopen jonge artsen aan tegen de hoge administratielasten en een gebrek aan autonomie. Ook daar moet naar worden gekeken.’

Ongewenst gedrag

DJS maakt uit het nieuwe onderzoek ook op dat bijna een derde van de jonge artsen te maken heeft met ongewenst gedrag. Intimidatie door bezoekers of patiënten (55 procent) wordt door deze groep het vaakst genoemd, gevolgd door intimidatie door collega’s of leidinggevenden (28 procent) en ongewenste seksuele aandacht door bezoekers of patiënten (27 procent).

Werkgever van artsen in opleiding SBOH stelde vorige week al dat dringend onderzocht moet worden hoe het komt dat er niet genoeg geneeskundestudenten kiezen voor een artsenberoep buiten het ziekenhuis. Juist nu er meer aangestuurd wordt op zorg buiten het ziekenhuis, onder meer in het nieuwe Integraal Zorgakkoord, noemde SBOH deze ontwikkeling extra alarmerend.

Deze organisatie vreest een ‘ernstig tekort’ aan artsen die bereid zijn elders dan in een ziekenhuis aan de slag te gaan en die huisarts, specialist ouderengeneeskunde (in bijvoorbeeld een verpleegtehuis) en jeugdarts willen worden. ‘De verwachting is dat de werkdruk en wachttijden voor zorg buiten het ziekenhuis nog verder toenemen’, zei SBOH.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.