Just Eat grootste daler in rode AEX-index, Shell omhoog

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen gingen maandag op de eerste handelsdag van het vierde kwartaal eensgezind omlaag. De zorgen over een economische recessie hingen weer boven de markt. In de Amsterdamse AEX-index was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway de grootste daler na een adviesverlaging. Olie- en gasconcern Shell was juist koploper dankzij de flink hogere olieprijzen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 12:27
Afbeelding
beeld anp

De AEX noteerde rond het middaguur een min van 0,9 procent op 634,82 punten. De MidKap ging 1,5 procent omlaag tot 844,99 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt leverden tot 1,1 procent in. De FTSE in Londen zakte 0,8 procent. De Britse regering ziet af van haar omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen na grote kritiek.

Just Eat Takeaway bungelde onderaan de AEX met een verlies van 6,7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase verlaagden het beleggingsadvies voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl naar verkopen. Ook platenlabel Universal Music Group (UMG) had het lastig met een min van 3,2 procent.

Shell

Shell klom 2,2 procent. De olieprijzen gingen omhoog door de verwachting dat oliealliantie OPEC+ hard gaat snijden in de productie om zo de prijzen te stutten. Mogelijk gaat de OPEC+ de productie met wel meer dan een miljoen vaten per dag verlagen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 4,1 procent tot 82,74 dollar. Brentolie werd 4 procent duurder op 88,47 dollar per vat. In Londen werd het Britse oliebedrijf BP 2,3 procent hoger gezet en in Parijs kreeg het Franse TotalEnergies er 2,4 procent bij.

In de MidKap ging Air France-KLM hard onderuit met een koersdaling van ruim 7 procent na een adviesverlaging voor het luchtvaartconcern door de Britse bank HSBC. Kunstmestbedrijf OCI was de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een plus van 2,5 procent.

Credit Suisse

Credit Suisse verloor nog eens ruim 7 procent naar een nieuw dieptepunt in Zürich, door zorgen bij beleggers over de financiële stabiliteit van de Zwitserse bank. In Frankfurt daalde automerk Porsche 0,5 procent, waarmee het aandeel lager staat dan de uitgifteprijs bij de beursgang van vorige week donderdag.

De euro was 0,9764 dollar waard, tegen 0,9792 dollar op vrijdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.