Just Eat grootste daler in rode AEX-index, Shell omhoog

Nieuws
De Europese aandelenbeurzen gingen maandag op de eerste handelsdag van het vierde kwartaal eensgezind omlaag. De zorgen over een economische recessie hingen weer boven de markt. In de Amsterdamse AEX-index was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway de grootste daler na een adviesverlaging. Olie- en gasconcern Shell was juist koploper dankzij de flink hogere olieprijzen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 12:27
Afbeelding
beeld anp
anp

De AEX noteerde rond het middaguur een min van 0,9 procent op 634,82 punten. De MidKap ging 1,5 procent omlaag tot 844,99 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt leverden tot 1,1 procent in. De FTSE in Londen zakte 0,8 procent. De Britse regering ziet af van haar omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen na grote kritiek.

Just Eat Takeaway bungelde onderaan de AEX met een verlies van 6,7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase verlaagden het beleggingsadvies voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl naar verkopen. Ook platenlabel Universal Music Group (UMG) had het lastig met een min van 3,2 procent.

Shell

Shell klom 2,2 procent. De olieprijzen gingen omhoog door de verwachting dat oliealliantie OPEC+ hard gaat snijden in de productie om zo de prijzen te stutten. Mogelijk gaat de OPEC+ de productie met wel meer dan een miljoen vaten per dag verlagen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 4,1 procent tot 82,74 dollar. Brentolie werd 4 procent duurder op 88,47 dollar per vat. In Londen werd het Britse oliebedrijf BP 2,3 procent hoger gezet en in Parijs kreeg het Franse TotalEnergies er 2,4 procent bij.

In de MidKap ging Air France-KLM hard onderuit met een koersdaling van ruim 7 procent na een adviesverlaging voor het luchtvaartconcern door de Britse bank HSBC. Kunstmestbedrijf OCI was de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een plus van 2,5 procent.

Credit Suisse

Credit Suisse verloor nog eens ruim 7 procent naar een nieuw dieptepunt in Zürich, door zorgen bij beleggers over de financiële stabiliteit van de Zwitserse bank. In Frankfurt daalde automerk Porsche 0,5 procent, waarmee het aandeel lager staat dan de uitgifteprijs bij de beursgang van vorige week donderdag.

De euro was 0,9764 dollar waard, tegen 0,9792 dollar op vrijdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.