Piet Adema nieuwe minister van Landbouw

Nieuws
Voormalig gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, meldt regeringspartij ChristenUnie. Hij volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om leiding te geven aan het ministerie.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 12:12
Afbeelding
beeld anp
anp

Staghouwer lag al langer onder vuur, niet alleen in de Kamer maar ook in de sector. Zijn plan, dat perspectief voor de toekomst aan de boeren moest bieden, kreeg een zeer negatieve ontvangst. Het ontbrak in het stuk aan concrete maatregelen. Hij beloofde daarop met een nieuwe brief te komen. Die is er nog steeds niet, omdat het kabinet de uitkomst van de stikstofgesprekken met boeren onder leiding van Johan Remkes afwacht. Remkes presenteert zijn bevindingen woensdag.

Samen met stikstofminister Christianne van der Wal zal Adema de ingewikkelde stikstofproblemen moeten oplossen. Aan Adema de taak om wel snel met concrete regelingen te komen voor boeren die door willen. "De landbouw hééft toekomst in ons land", zegt Adema daarover. Veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers hebben "duidelijkheid, rust en zekerheid" nodig voor de omslag die deze sectoren door moeten maken. Het kabinet wil toe naar kringlooplandbouw, en wil dat meer boeren groener boeren.

Voorzitter

Adema is een partijman, die tussen 2013 en 2021 voorzitter was van de ChristenUnie. Daarvoor was hij gedeputeerde in de provincie Friesland, en hij is ook burgemeester van verschillende gemeenten geweest.

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema "het team weer compleet is". Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier Carola Schouten, die namens de ChristenUnie ook minister voor Armoedebeleid en vicepremier is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.