Piet Adema nieuwe minister van Landbouw

Nieuws
Voormalig gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, meldt regeringspartij ChristenUnie. Hij volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om leiding te geven aan het ministerie.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 12:12
Afbeelding
beeld anp

Staghouwer lag al langer onder vuur, niet alleen in de Kamer maar ook in de sector. Zijn plan, dat perspectief voor de toekomst aan de boeren moest bieden, kreeg een zeer negatieve ontvangst. Het ontbrak in het stuk aan concrete maatregelen. Hij beloofde daarop met een nieuwe brief te komen. Die is er nog steeds niet, omdat het kabinet de uitkomst van de stikstofgesprekken met boeren onder leiding van Johan Remkes afwacht. Remkes presenteert zijn bevindingen woensdag.

Samen met stikstofminister Christianne van der Wal zal Adema de ingewikkelde stikstofproblemen moeten oplossen. Aan Adema de taak om wel snel met concrete regelingen te komen voor boeren die door willen. "De landbouw hééft toekomst in ons land", zegt Adema daarover. Veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers hebben "duidelijkheid, rust en zekerheid" nodig voor de omslag die deze sectoren door moeten maken. Het kabinet wil toe naar kringlooplandbouw, en wil dat meer boeren groener boeren.

Voorzitter

Adema is een partijman, die tussen 2013 en 2021 voorzitter was van de ChristenUnie. Daarvoor was hij gedeputeerde in de provincie Friesland, en hij is ook burgemeester van verschillende gemeenten geweest.

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema "het team weer compleet is". Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier Carola Schouten, die namens de ChristenUnie ook minister voor Armoedebeleid en vicepremier is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.