Torenhoge inflatie in Turkije nog verder opgelopen

Nieuws
De al langer torenhoge inflatie in Turkije is in september nog verder opgelopen. De kosten van levensonderhoud in het land liggen inmiddels 83,5 procent hoger dan een jaar terug; in augustus was de stijging uitgekomen op ruim 80 procent. De geldontwaarding in Turkije ligt op het hoogste niveau in ongeveer 24 jaar.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:56
Afbeelding
beeld anp
anp

De Turkse inflatie komt al langer in de dubbele cijfers uit. Autoriteiten in het land gaven voorrang aan economische groei en export. Wat de laatste tijd ook meespeelt is dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, denkt dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen.

Onder Erdogan is de centrale bank daarom vooral bezig de rentes laag te houden. Onlangs nog zei Erdogan dat de rentetarieven wat hem betreft nog verder naar beneden kunnen. Elders in de wereld worden rentes juist verhoogd om de inflatie te beteugelen.

Nederlandse vakantiegangers die naar Turkije reizen, hebben over het algemeen niet zo veel last van de situatie omdat de lira flink in waarde is gedaald. Door het wisselkoerseffect vallen de prijsstijgingen daarom relatief mee.

Begin augustus werd bekend dat ING de flink opgelopen inflatie in Turkije wel voelt in zijn resultaten. Omdat de toename van de prijzen in dat land zo hoog was geworden dat er sprake was van hyperinflatie, moest de bank aanpassingen in de boeken doen van zijn Turkse dochterbedrijf en werd de concernwinst met ruwweg een kwart miljard euro geraakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..

Afbeelding

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken.

Afbeelding

Politie zoekt met dertig rechercheurs naar Minh Nghia Vuong

Het team van de Rotterdamse politie dat zoekt naar de voortvluchtige Minh Nghia Vuong is uitgebreid naar dertig rechercheurs, meldt de politie vrijdag. Vuong wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht in januari.