Torenhoge inflatie in Turkije nog verder opgelopen

Nieuws
De al langer torenhoge inflatie in Turkije is in september nog verder opgelopen. De kosten van levensonderhoud in het land liggen inmiddels 83,5 procent hoger dan een jaar terug; in augustus was de stijging uitgekomen op ruim 80 procent. De geldontwaarding in Turkije ligt op het hoogste niveau in ongeveer 24 jaar.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:56
Afbeelding
beeld anp

De Turkse inflatie komt al langer in de dubbele cijfers uit. Autoriteiten in het land gaven voorrang aan economische groei en export. Wat de laatste tijd ook meespeelt is dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, denkt dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen.

Onder Erdogan is de centrale bank daarom vooral bezig de rentes laag te houden. Onlangs nog zei Erdogan dat de rentetarieven wat hem betreft nog verder naar beneden kunnen. Elders in de wereld worden rentes juist verhoogd om de inflatie te beteugelen.

Nederlandse vakantiegangers die naar Turkije reizen, hebben over het algemeen niet zo veel last van de situatie omdat de lira flink in waarde is gedaald. Door het wisselkoerseffect vallen de prijsstijgingen daarom relatief mee.

Begin augustus werd bekend dat ING de flink opgelopen inflatie in Turkije wel voelt in zijn resultaten. Omdat de toename van de prijzen in dat land zo hoog was geworden dat er sprake was van hyperinflatie, moest de bank aanpassingen in de boeken doen van zijn Turkse dochterbedrijf en werd de concernwinst met ruwweg een kwart miljard euro geraakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.