Olieprijzen flink omhoog door verwachte productieverlaging OPEC+

Nieuws
De olieprijzen zijn maandag flink gestegen door de verwachting dat oliealliantie OPEC+ hard gaat snijden in de productie, om zo de prijzen te stutten. Volgens mediaberichten kan de OPEC+ de productie met wel meer dan een miljoen vaten per dag verlagen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:41
Afbeelding
beeld anp

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg met 4,7 procent tot 83,16 dollar. Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd 4,3 procent duurder op 88,79 dollar per vat.

De OPEC+ komt woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie in november. Die vergadering zal voor het eerst sinds maart 2020 weer fysiek zijn. De OPEC+ bestaat uit 23 landen, met de belangrijkste leden Saudi-Arabië en Rusland. De groep maakt afspraken over hoeveel olie elk land kan oppompen om zo de prijzen te beïnvloeden.

Recessie

De afgelopen tijd zijn de olieprijzen stevig gedaald door zorgen over een economische recessie en een afzwakkende olievraag. Eerder dit jaar was juist nog sprake van een flink stijgende olieprijs door de oorlog in Oekraïne en een sterke vraag.

De Europese gasprijs ging maandag juist met wel 7 procent omlaag op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. Europese landen zijn bezig gas te besparen om zo de vrijwel stilgelegde leveringen door Rusland op te kunnen vangen. Daarnaast is Noorwegen de gasleveringen aan West-Europa aan het vergroten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.