Olieprijzen flink omhoog door verwachte productieverlaging OPEC+

Nieuws
De olieprijzen zijn maandag flink gestegen door de verwachting dat oliealliantie OPEC+ hard gaat snijden in de productie, om zo de prijzen te stutten. Volgens mediaberichten kan de OPEC+ de productie met wel meer dan een miljoen vaten per dag verlagen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:41
Afbeelding
beeld anp
anp

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg met 4,7 procent tot 83,16 dollar. Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd 4,3 procent duurder op 88,79 dollar per vat.

De OPEC+ komt woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie in november. Die vergadering zal voor het eerst sinds maart 2020 weer fysiek zijn. De OPEC+ bestaat uit 23 landen, met de belangrijkste leden Saudi-Arabië en Rusland. De groep maakt afspraken over hoeveel olie elk land kan oppompen om zo de prijzen te beïnvloeden.

Recessie

De afgelopen tijd zijn de olieprijzen stevig gedaald door zorgen over een economische recessie en een afzwakkende olievraag. Eerder dit jaar was juist nog sprake van een flink stijgende olieprijs door de oorlog in Oekraïne en een sterke vraag.

De Europese gasprijs ging maandag juist met wel 7 procent omlaag op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. Europese landen zijn bezig gas te besparen om zo de vrijwel stilgelegde leveringen door Rusland op te kunnen vangen. Daarnaast is Noorwegen de gasleveringen aan West-Europa aan het vergroten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.