Franse justitieminister moet terechtstaan voor misbruik positie

Nieuws
De Franse justitieminister Éric Dupond-Moretti moet in de rechtbank terechtstaan voor belangenverstrengeling. De oud-advocaat wordt ervan beschuldigd zijn positie te hebben misbruikt.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:18
Afbeelding
beeld anp

De beschuldigingen draaien om administratieve onderzoeken die de minister liet doen naar drie rechters. Zij gaven in 2014 de politie opdracht om de telefoongegevens van tientallen advocaten en magistraten, onder wie Dupond-Moretti, te doorzoeken in het kader van een onderzoek naar oud-president Nicolas Sarkozy.

Volgens Dupond-Moretti startte hij het onderzoek naar mogelijke fouten met betrekking tot de telefoongegevens na aanbevelingen van zijn ambtenaren. Hij ontkent dat hij zijn positie heeft misbruikt. De rechterlijke macht beschuldigt de minister van een heksenjacht.

Dupond-Moretti moet in Parijs verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek (CJR), een speciale rechtbank die zich buigt over vermeend wangedrag door ministers. Hij werd eerder al urenlang door onderzoeksrechters verhoord. Zijn advocaten zeggen beroep te zullen aantekenen tegen het besluit om de minister terecht te laten staan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.