Franse justitieminister moet terechtstaan voor misbruik positie

Nieuws
De Franse justitieminister Éric Dupond-Moretti moet in de rechtbank terechtstaan voor belangenverstrengeling. De oud-advocaat wordt ervan beschuldigd zijn positie te hebben misbruikt.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:18
Afbeelding
beeld anp
anp

De beschuldigingen draaien om administratieve onderzoeken die de minister liet doen naar drie rechters. Zij gaven in 2014 de politie opdracht om de telefoongegevens van tientallen advocaten en magistraten, onder wie Dupond-Moretti, te doorzoeken in het kader van een onderzoek naar oud-president Nicolas Sarkozy.

Volgens Dupond-Moretti startte hij het onderzoek naar mogelijke fouten met betrekking tot de telefoongegevens na aanbevelingen van zijn ambtenaren. Hij ontkent dat hij zijn positie heeft misbruikt. De rechterlijke macht beschuldigt de minister van een heksenjacht.

Dupond-Moretti moet in Parijs verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek (CJR), een speciale rechtbank die zich buigt over vermeend wangedrag door ministers. Hij werd eerder al urenlang door onderzoeksrechters verhoord. Zijn advocaten zeggen beroep te zullen aantekenen tegen het besluit om de minister terecht te laten staan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.