Huren vrije sector blijven volgens makelaars hard oplopen

Nieuws
Wie een woning wil huren in de vrije huursector is steeds duurder uit. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en vastgoedbelangenbehartiger VGM NL zijn de huurprijzen in het derde kwartaal opnieuw fors opgelopen. Dat zien de organisaties als een teken dat vraag en aanbod op de markt nog lang niet in evenwicht zijn.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:14
Afbeelding
beeld anp

Gemiddeld liggen de huren die worden gevraagd nu 6,5 procent hoger dan een jaar terug. De verhuurprijzen van woonhuizen zijn met 9,4 procent gestegen en die van appartementen met 5,6 procent. De makelaars constateren ook dat er afgelopen kwartaal ruim 8 procent minder transacties plaatshadden op de vrije huurmarkt.

Lana Gerssen, waarnemend algemeen voorzitter bij de NVM, dringt bij het kabinet aan op concrete oplossingen om de woningmarkt vooruit te helpen. ‘Tot nu toe blijft dat veelal steken in plannen om de huidige schaarste te verdelen. Dat brengt de consument die achter het net vist niet veel verder’, zegt ze.

Stabiel investeringsklimaat

‘De minister zou er daarom ook goed aan doen om zijn oor te luisteren te leggen bij beleggers en projectontwikkelaars en te zorgen voor een stabiel investeringsklimaat’, aldus Gerssen. Dat laatste zou eraan bij moeten dragen dat het woningaanbod, dat al tijden erg beperkt is, eindelijk weer echt gaat groeien.

Gerssen neemt bij de NVM de taken waar van Onno Hoes, die eerder dit jaar al had aangegeven niet op te gaan voor een nieuwe termijn als hoofd van de makelaarsorganisatie. De NVM heeft nog geen definitieve opvolger gevonden voor de VVD-prominent.

VGM NL-voorzitter Sander Groot wijst erop dat de situatie op de vrije huurmarkt wel wat genuanceerder is wanneer wordt vergeleken met het voorgaande kwartaal. ‘Vooral in de zeer sterk stedelijke gebieden, zoals Amsterdam en Rotterdam, waar de druk in de gehele woningmarkt groot was, zien we nu een stabilisering van de huurprijzen. Steden en regio’s zoals Utrecht en Almere, Flevoland en Limburg laten zelfs een lichte daling zien’, geeft hij aan. Of dit een eenmalige of een meer structurele ontwikkeling is, durft Groot evenwel nog niet te zeggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

Afbeelding

De Volkskrant kreeg ‘heel veel’ reacties op oproep na DWDD

De Volkskrant heeft ‘heel veel’ reacties gekregen op een oproep die de krant heeft gedaan na het publiceren van het onderzoek naar de werkcultuur achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De krant heeft mensen met een soortgelijk verhaal opgeroepen zich te melden.

Afbeelding

Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.