Huren vrije sector blijven volgens makelaars hard oplopen

Nieuws
Wie een woning wil huren in de vrije huursector is steeds duurder uit. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en vastgoedbelangenbehartiger VGM NL zijn de huurprijzen in het derde kwartaal opnieuw fors opgelopen. Dat zien de organisaties als een teken dat vraag en aanbod op de markt nog lang niet in evenwicht zijn.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:14
Afbeelding
beeld anp
anp

Gemiddeld liggen de huren die worden gevraagd nu 6,5 procent hoger dan een jaar terug. De verhuurprijzen van woonhuizen zijn met 9,4 procent gestegen en die van appartementen met 5,6 procent. De makelaars constateren ook dat er afgelopen kwartaal ruim 8 procent minder transacties plaatshadden op de vrije huurmarkt.

Lana Gerssen, waarnemend algemeen voorzitter bij de NVM, dringt bij het kabinet aan op concrete oplossingen om de woningmarkt vooruit te helpen. ‘Tot nu toe blijft dat veelal steken in plannen om de huidige schaarste te verdelen. Dat brengt de consument die achter het net vist niet veel verder’, zegt ze.

Stabiel investeringsklimaat

‘De minister zou er daarom ook goed aan doen om zijn oor te luisteren te leggen bij beleggers en projectontwikkelaars en te zorgen voor een stabiel investeringsklimaat’, aldus Gerssen. Dat laatste zou eraan bij moeten dragen dat het woningaanbod, dat al tijden erg beperkt is, eindelijk weer echt gaat groeien.

Gerssen neemt bij de NVM de taken waar van Onno Hoes, die eerder dit jaar al had aangegeven niet op te gaan voor een nieuwe termijn als hoofd van de makelaarsorganisatie. De NVM heeft nog geen definitieve opvolger gevonden voor de VVD-prominent.

VGM NL-voorzitter Sander Groot wijst erop dat de situatie op de vrije huurmarkt wel wat genuanceerder is wanneer wordt vergeleken met het voorgaande kwartaal. ‘Vooral in de zeer sterk stedelijke gebieden, zoals Amsterdam en Rotterdam, waar de druk in de gehele woningmarkt groot was, zien we nu een stabilisering van de huurprijzen. Steden en regio’s zoals Utrecht en Almere, Flevoland en Limburg laten zelfs een lichte daling zien’, geeft hij aan. Of dit een eenmalige of een meer structurele ontwikkeling is, durft Groot evenwel nog niet te zeggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.