Krimp bedrijvigheid industrie eurozone iets sterker dan gedacht

Nieuws
De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is in september nog iets sterker gekrompen dan eerder gedacht. Dat meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van definitieve cijfers. Eerder op de dag werd al bekend dat de activiteit in de Nederlandse industrie vorige maand voor het eerst in twee jaar is gekrompen.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 11:11
Afbeelding
beeld anp

De inkoopmanagersindex die de industriële bedrijvigheid meet zakte in het eurogebied naar een stand van 48,4. Eerder werd 48,5 gemeld. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. De graadmeter is nu naar het laagste punt gedaald sinds juni 2020. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje noteerde die graadmeter onder de 50. Voor Nederland kwam de index uit op 49, aldus de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

S&P wijst op de fors dalende orders omdat consumenten en bedrijven vanwege de hoge inflatie, energiecrisis en recessiezorgen minder goederen bestellen. Ook hebben sommige energie-intensieve bedrijven productie stilgelegd of verlaagd omdat ze vanwege de dure energie niet meer rendabel zijn. Het vertrouwen van industriebedrijven is nu het zwakst sinds mei 2020, aldus de onderzoekers.

Hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global spreekt van een ‘lelijke combinatie van een industrie in recessie en toenemende inflatiedruk die voor extra bezorgdheid zal zorgen over de economie van het eurogebied’. Hij denkt dat er nog meer leed aan komt door de scherpe daling van de orders. Het is dan ook waarschijnlijk dat er verder gesneden moet gaan worden in de productie, aldus Williamson.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.