Zwangeren, epileptici, mensen met obesitas kunnen griepprik halen

Nieuws
Zwangere vrouwen, mensen met morbide obesitas en mensen met epilepsie kunnen zich binnenkort voor het eerst laten vaccineren tegen de griep. De uitnodigingen kunnen tussen nu en half november op de mat ploffen, kondigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 07:37
Afbeelding
beeld anp

Eerder dit jaar besloot de overheid dat deze groepen de inenting ook kunnen halen. Ze werden toegevoegd aan de griepprikgroep, omdat zij ernstig ziek kunnen worden door influenza. In die groep zaten al mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bijvoorbeeld longaandoeningen, diabetes, een hartziekte, nierklachten of een verminderde weerstand.

Mensen die geen uitnodiging hebben gekregen maar wel tot een van de nieuwe groepen behoren, kunnen tot de jaarwisseling contact opnemen met hun huisarts.

De griepprikgroep krijgt dit najaar ook voorrang bij de herhaalprik tegen het coronavirus. Zo kunnen zwangere vrouwen vanaf volgende week een afspraak maken voor die inenting. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het ‘veilig om de twee vaccinaties op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen’.

Mensen van 66 tot en met 69 kunnen dit najaar ook nog een derde prik halen, namelijk die tegen pneumokokken. Die kunnen ze in principe tegelijk met de griepprik krijgen. Deze vaccinatie beschermt vijf jaar lang tegen ziektes die worden veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie, zoals longontsteking.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.