Minister krijgt manifest: seksuele vorming op school moet beter

Nieuws
Seksuele vorming op school moet beter, vinden jongeren, docenten, onderwijsorganisaties en expertisecentra. Maandag overhandigen ze een gezamenlijk manifest aan onderwijsminister Dennis Wiersma en de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, Mariëtte Hamer.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 07:01
Afbeelding
beeld anp

Op scholen moet er sinds 2012 aandacht worden besteed aan seksualiteit, maar scholen mogen daar zelf invulling aan geven. Daardoor verschilt de mate van aandacht voor het thema, zo staat in het manifest. "Recente gebeurtenissen rond seksuele grensoverschrijding laten zien hoe belangrijk het is dat jongeren leren elkaars wensen en grenzen te respecteren. Met begrip voor diversiteit en met als uitgangspunt seksueel plezier", zo klinkt het.

Het manifest is een initiatief van kenniscentrum Rutgers voor seksualiteit. Volgens Rutgers beoordelen jongeren hun lessen seksuele vorming met een 5,8 en missen ze uitgebreidere en diverse voorlichting. "Zij willen naast de biologische aspecten ingaan op de plezierige, sociale en relationele aspecten van seks." Ook zou de timing van de lessen beter moeten. Zo zouden die er ook in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en op het mbo moeten zijn. Daarnaast moeten ook lerarenopleidingen en pabo’s de onderwerpen gaan behandelen.

Docenten zouden zelf ook meer aandacht willen geven aan seksuele vorming, maar omdat zij zijn gebonden aan de beperkte ruimte die vanuit de overheid wordt geboden, hebben ze daar vaak geen tijd voor, aldus Rutgers. Het kabinet moet daarom de regie nemen, vinden de ondertekenaars. "Zodat alle kinderen en jongeren toegang hebben tot dezelfde belangrijke informatie en zij allemaal de school als een veilige plek ervaren waar zij zichzelf kunnen zijn."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.