Minister krijgt manifest: seksuele vorming op school moet beter

Nieuws
Seksuele vorming op school moet beter, vinden jongeren, docenten, onderwijsorganisaties en expertisecentra. Maandag overhandigen ze een gezamenlijk manifest aan onderwijsminister Dennis Wiersma en de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, Mariëtte Hamer.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 07:01
Afbeelding
beeld anp

Op scholen moet er sinds 2012 aandacht worden besteed aan seksualiteit, maar scholen mogen daar zelf invulling aan geven. Daardoor verschilt de mate van aandacht voor het thema, zo staat in het manifest. "Recente gebeurtenissen rond seksuele grensoverschrijding laten zien hoe belangrijk het is dat jongeren leren elkaars wensen en grenzen te respecteren. Met begrip voor diversiteit en met als uitgangspunt seksueel plezier", zo klinkt het.

Het manifest is een initiatief van kenniscentrum Rutgers voor seksualiteit. Volgens Rutgers beoordelen jongeren hun lessen seksuele vorming met een 5,8 en missen ze uitgebreidere en diverse voorlichting. "Zij willen naast de biologische aspecten ingaan op de plezierige, sociale en relationele aspecten van seks." Ook zou de timing van de lessen beter moeten. Zo zouden die er ook in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en op het mbo moeten zijn. Daarnaast moeten ook lerarenopleidingen en pabo’s de onderwerpen gaan behandelen.

Docenten zouden zelf ook meer aandacht willen geven aan seksuele vorming, maar omdat zij zijn gebonden aan de beperkte ruimte die vanuit de overheid wordt geboden, hebben ze daar vaak geen tijd voor, aldus Rutgers. Het kabinet moet daarom de regie nemen, vinden de ondertekenaars. "Zodat alle kinderen en jongeren toegang hebben tot dezelfde belangrijke informatie en zij allemaal de school als een veilige plek ervaren waar zij zichzelf kunnen zijn."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.