Centrumrechtse partij GERB wint verkiezingen Bulgarije

Nieuws
De centrumrechtse partij GERB van oud-premier Boiko Borisov heeft de Bulgaarse parlementsverkiezingen gewonnen. Met 99 procent van de stemmen geteld blijkt maandag dat GERB 25,4 procent van de stemmen heeft gekregen. Dat is in overeenstemming met wat een exitpoll zondagavond al voorspelde.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 06:59 aangepast 09:51
Afbeelding
beeld anp

De centrumpartij van de liberale en pro-Europese huidige premier Kiril Petkov, met de naam Wij gaan door met de verandering, werd tweede met 20,2 procent van de stemmen. De coalitie van Petkov verloor afgelopen zomer een vertrouwensstemming in het parlement. Petkov was toen pas zeven maanden aan de macht. Zijn val leidde tot de vierde landelijke verkiezing in anderhalf jaar tijd.

De 63-jarige Borisov was al drie keer eerder premier. De verwachting is dat het voor hem echter nog lastig zal worden om een stabiele regeringscoalitie te smeden. De partij van Petkov heeft al duidelijk gemaakt geen regering te willen vormen met GERB. Tegenstanders van Borisov vinden dat hij als premier veel te weinig heeft gedaan om corruptie aan te pakken. Aanhangers zien de ervaren oud-premier als iemand die stabiliteit kan brengen in een onrustige periode.

Economische problemen

Volgens de voorlopige uitslagen komen zeven partijen in het parlement. Het gaat onder meer om de nationalistische en pro-Russische partij Wedergeboorte (Vazrazhdane). Die kreeg ruim 10 procent van de stemmen en wordt daarmee de vierde partij van het land. Wedergeboorte wil niet dat Bulgarije de euro invoert en vindt dat het Oost-Europese land de NAVO moet verlaten.

De Bulgaarse verkiezingen van zondag stonden in het teken van economische problemen. De armste lidstaat van de Europese Unie kampt met een inflatie van bijna 20 procent.

De definitieve uitslag, waarin ook alle stembiljetten uit het buitenland zijn meegeteld, wordt pas donderdag verwacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.