Centrumrechtse partij GERB wint verkiezingen Bulgarije

Nieuws
De centrumrechtse partij GERB van oud-premier Boiko Borisov heeft de Bulgaarse parlementsverkiezingen gewonnen. Met 99 procent van de stemmen geteld blijkt maandag dat GERB 25,4 procent van de stemmen heeft gekregen. Dat is in overeenstemming met wat een exitpoll zondagavond al voorspelde.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 06:59 aangepast 09:51
Afbeelding
beeld anp

De centrumpartij van de liberale en pro-Europese huidige premier Kiril Petkov, met de naam Wij gaan door met de verandering, werd tweede met 20,2 procent van de stemmen. De coalitie van Petkov verloor afgelopen zomer een vertrouwensstemming in het parlement. Petkov was toen pas zeven maanden aan de macht. Zijn val leidde tot de vierde landelijke verkiezing in anderhalf jaar tijd.

De 63-jarige Borisov was al drie keer eerder premier. De verwachting is dat het voor hem echter nog lastig zal worden om een stabiele regeringscoalitie te smeden. De partij van Petkov heeft al duidelijk gemaakt geen regering te willen vormen met GERB. Tegenstanders van Borisov vinden dat hij als premier veel te weinig heeft gedaan om corruptie aan te pakken. Aanhangers zien de ervaren oud-premier als iemand die stabiliteit kan brengen in een onrustige periode.

Economische problemen

Volgens de voorlopige uitslagen komen zeven partijen in het parlement. Het gaat onder meer om de nationalistische en pro-Russische partij Wedergeboorte (Vazrazhdane). Die kreeg ruim 10 procent van de stemmen en wordt daarmee de vierde partij van het land. Wedergeboorte wil niet dat Bulgarije de euro invoert en vindt dat het Oost-Europese land de NAVO moet verlaten.

De Bulgaarse verkiezingen van zondag stonden in het teken van economische problemen. De armste lidstaat van de Europese Unie kampt met een inflatie van bijna 20 procent.

De definitieve uitslag, waarin ook alle stembiljetten uit het buitenland zijn meegeteld, wordt pas donderdag verwacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.