Bolsonaro: we hebben de leugen van de peilingen verslagen

Nieuws
De zittende Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gezegd dat de uitslag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in zijn land bewijst dat "we de leugen hebben verslagen". Daarbij doelde hij op de peiling van het Datafolha peilingbureau, waarin hij vlak voor de verkiezingen 14 procentpunten achterstond op zijn belangrijkste uitdager Luiz Inácio Lula da Silva. In de uiteindelijke uitslag zitten de twee rivalen veel dichter bij elkaar.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 04:59 aangepast 06:05
Afbeelding
beeld anp

De linkse oud-president Lula won de eerste ronde overigens wel. Hij kwam met bijna alle stemmen geteld uit op ruim 48 procent van de stemmen. Maar de rechts-populistische Bolsonaro volgt op de voet met ruim 43 procent. Verder deed ook nog een aanzienlijk aantal andere Braziliaanse politici een gooi naar het presidentschap. Maar de meeste van hen wisten maar weinig stemmen te vergaren. Omdat geen van de kandidaten in de eerste ronde een meerderheid van de stemmen kreeg, is op 30 oktober een tweede stemronde nodig. In die tweede ronde zal het alleen nog tussen Lula en Bolsonaro gaan.

Bolsonaro verwelkomde de uitslag in de eerste ronde ondanks zijn nipte verlies juist als een overwinning. "Nu is de campagne van ons", zei hij. "Ik heb er het volste vertrouwen in."

Lula liet na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag op zijn beurt weten dat hij zal blijven strijden "tot aan de uiteindelijke overwinning". "We zullen de Braziliaanse samenleving moeten overtuigen van onze voorstellen," vertelde hij zijn teleurgestelde supporters in Sao Paulo. Die hadden gehoopt dat de verkiezingen in één ronde beslist konden worden. "De strijd gaat door tot de eindoverwinning, dat is ons motto", zei Lula.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.