Bolsonaro: we hebben de leugen van de peilingen verslagen

Nieuws
De zittende Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gezegd dat de uitslag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in zijn land bewijst dat "we de leugen hebben verslagen". Daarbij doelde hij op de peiling van het Datafolha peilingbureau, waarin hij vlak voor de verkiezingen 14 procentpunten achterstond op zijn belangrijkste uitdager Luiz Inácio Lula da Silva. In de uiteindelijke uitslag zitten de twee rivalen veel dichter bij elkaar.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 04:59 aangepast 06:05
Afbeelding
beeld anp

De linkse oud-president Lula won de eerste ronde overigens wel. Hij kwam met bijna alle stemmen geteld uit op ruim 48 procent van de stemmen. Maar de rechts-populistische Bolsonaro volgt op de voet met ruim 43 procent. Verder deed ook nog een aanzienlijk aantal andere Braziliaanse politici een gooi naar het presidentschap. Maar de meeste van hen wisten maar weinig stemmen te vergaren. Omdat geen van de kandidaten in de eerste ronde een meerderheid van de stemmen kreeg, is op 30 oktober een tweede stemronde nodig. In die tweede ronde zal het alleen nog tussen Lula en Bolsonaro gaan.

Bolsonaro verwelkomde de uitslag in de eerste ronde ondanks zijn nipte verlies juist als een overwinning. "Nu is de campagne van ons", zei hij. "Ik heb er het volste vertrouwen in."

Lula liet na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag op zijn beurt weten dat hij zal blijven strijden "tot aan de uiteindelijke overwinning". "We zullen de Braziliaanse samenleving moeten overtuigen van onze voorstellen," vertelde hij zijn teleurgestelde supporters in Sao Paulo. Die hadden gehoopt dat de verkiezingen in één ronde beslist konden worden. "De strijd gaat door tot de eindoverwinning, dat is ons motto", zei Lula.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.