Bolsonaro: we hebben de leugen van de peilingen verslagen

Nieuws
De zittende Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gezegd dat de uitslag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in zijn land bewijst dat "we de leugen hebben verslagen". Daarbij doelde hij op de peiling van het Datafolha peilingbureau, waarin hij vlak voor de verkiezingen 14 procentpunten achterstond op zijn belangrijkste uitdager Luiz Inácio Lula da Silva. In de uiteindelijke uitslag zitten de twee rivalen veel dichter bij elkaar.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 04:59 aangepast 06:05
Afbeelding
beeld anp

De linkse oud-president Lula won de eerste ronde overigens wel. Hij kwam met bijna alle stemmen geteld uit op ruim 48 procent van de stemmen. Maar de rechts-populistische Bolsonaro volgt op de voet met ruim 43 procent. Verder deed ook nog een aanzienlijk aantal andere Braziliaanse politici een gooi naar het presidentschap. Maar de meeste van hen wisten maar weinig stemmen te vergaren. Omdat geen van de kandidaten in de eerste ronde een meerderheid van de stemmen kreeg, is op 30 oktober een tweede stemronde nodig. In die tweede ronde zal het alleen nog tussen Lula en Bolsonaro gaan.

Bolsonaro verwelkomde de uitslag in de eerste ronde ondanks zijn nipte verlies juist als een overwinning. "Nu is de campagne van ons", zei hij. "Ik heb er het volste vertrouwen in."

Lula liet na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag op zijn beurt weten dat hij zal blijven strijden "tot aan de uiteindelijke overwinning". "We zullen de Braziliaanse samenleving moeten overtuigen van onze voorstellen," vertelde hij zijn teleurgestelde supporters in Sao Paulo. Die hadden gehoopt dat de verkiezingen in één ronde beslist konden worden. "De strijd gaat door tot de eindoverwinning, dat is ons motto", zei Lula.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien.

Afbeelding

Rechter: nareisbeperking onwettig, Syrisch gezin mag herenigd

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

Afbeelding

Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven.

Afbeelding

Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland.

Afbeelding

Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd.

Afbeelding

Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.