Eerste herdenkingsmunten met portret Charles worden vrijgegeven

Nieuws
De eerste munten met het portret van de Britse koning Charles III worden maandag vrijgegeven. Het gaat om een reeks speciale herdenkingsmunten van 5 pond ter ere van de overleden koningin Elizabeth. De herdenkingsmunt van 5 pond zal door de Britse Royal Mint worden verkocht aan verzamelaars.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 04:36
Afbeelding
beeld anp

Afgelopen vrijdag werden al de munten van 50 pence met het portret van Charles gepresenteerd. Deze komen naar verwachting aan het einde van het jaar in omloop.

Beeldhouwer Martin Jennings heeft het portret van de koning ontworpen. Charles kijkt naar links op de munten, in tegenstelling tot zijn moeder die de blik naar rechts had gericht. Volgens een Britse traditie kijken opeenvolgende vorsten op de munt de andere richting uit dan hun voorganger. Charles draagt op de afbeelding geen kroon, net als de eerdere Britse koningen. Zijn moeder werd op de munten juist wel afgebeeld met een kroon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Afbeelding

Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft.

Afbeelding

Macron wijst Musk op noodzaak regels bij Twitter

De Franse president Emmanuel Macron heeft met de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, een ‘helder en eerlijk’ gesprek gehad over de regels rond content op het socialemediaplatform. Beiden ontmoetten elkaar in de VS, waar Macron op staatsbezoek is.

Afbeelding

EU-landen en G7 akkoord over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.