Proces tegen Nederlander om doodschieten agent in Spa begint

Nieuws
Het Hof van Assisen in Tongeren begint maandag met het strafproces tegen de 40-jarige Yvo T. uit Schinnen (Limburg). Hij zou volgens de Belgische justitie in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa de 37-jarige Belgische politieman Amaury Delrez hebben doodgeschoten. Hij wordt ook verdacht van poging doodslag op een collega van de agent.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 04:34
Afbeelding
beeld anp

Yvo T. was daags voor de Grand Prix van België in Francorchamps naar Spa gegaan, samen met zijn broer en een kennis. In een kroeg in het centrum van Spa kregen de drie ruzie. Een portier zag daarbij dat een van hen een pistool had en waarschuwde de politie.

De gealarmeerde agenten zagen de drie in een taxi zitten en hielden die aan. Delrez opende het rechter portier en sommeerde de inzittenden om uit te stappen. Terwijl de agent zich met zijn broer bezighield, trok Yvo T. volgens justitie een vuurwapen en schoot vijf keer. Delrez werd daardoor dodelijk getroffen. T. vluchtte maar kon 7,5 uur later bij een naburig park worden aangehouden, stomdronken en licht gewond omdat de collega van Delrez teruggevuurd had. T. houdt sindsdien vol zich niets te herinneren van het gebeurde.

Tot verontwaardiging van de Franstalige nabestaanden en collega’s van de omgekomen agent wordt het proces in Tongeren gevoerd, en niet in Luik. Dit terwijl zij geen Nederlands verstaan. Het werd Tongeren omdat de aangeklaagde geen Frans verstaat en wilde dat het proces in Vlaanderen plaatsvindt. Tijdens de zittingen die minstens een week duren worden 46 getuigen gehoord, met tolk, om in Frans of Vlaams te vertalen.

Een twaalfkoppige jury beslist mogelijk vrijdag of anders volgende week maandag of de verdachte schuldig is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

Afbeelding

Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.