Leidens Ontzet wordt gevierd

Nieuws
Leidenaren vieren en herdenken maandag dat zij op 3 oktober 1574 zijn bevrijd van de Spanjaarden. Tijdens het Leidens Ontzet wordt onder meer haring met wittebrood uitgedeeld, zingen inwoners van de stad herdenkingsliedjes en sinds zaterdag is er een grote kermis in de binnenstad.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 04:32
Afbeelding
beeld anp

Gedurende het weekend zijn er al verschillende traditionele festiviteiten gehouden, waaronder de hutspotmaaltijd, een taptoe en verschillende feesten. De gemeente houdt ook maandag rekening met grote drukte in het centrum. Via led-schermen kunnen feestvierders verzocht worden ergens anders heen te gaan, als het op een bepaalde plek te druk wordt. Ook is het niet toegestaan zelf alcohol mee te nemen.

Op het Stadhuisplein wordt om 07.00 uur met een reveille het startsein gegeven voor de vieringen. In de Waag worden vervolgens de haring en wittebrood gratis uitgedeeld. Die maaltijd namen de watergeuzen na de bevrijding in 1574 mee voor de Leidenaren. In de Pieterskerk is later de jaarlijkse herdenking van de Spaanse belegering van de stad en het ‘ontzet’.

De afgelopen twee jaar zag het evenement er vanwege het coronavirus anders uit dan anders. Zo werd het Leidens Ontzet in 2020 digitaal herdacht en gevierd en was er vorig jaar geen groot feest in de binnenstad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Surinaamse commissie: excuses slavernij in december onacceptabel

De manier waarop Nederland in Suriname op 19 december excuses voor het slavernijverleden wil maken, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Dat schrijft de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Afbeelding

Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

De politie heeft 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden nadat zij zaterdag een deel van de A12 bij Den Haag hadden geblokkeerd.

Afbeelding

Baudet op FvD-congres: laat zien wat een leuke club wij zijn

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zijn partijcongres gezegd dat zijn partij staat voor tolerantie, inclusie en openheid van geest.

Afbeelding

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van ‘een gezellige drukte’, in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

Afbeelding

FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

Zo’n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen ‘de inkomenscrisis’ in Nederland, voor een ‘rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen’ voor de geldproblemen van Nederlanders.

Afbeelding

Drie personen aangehouden na gooien zwaar vuurwerk naar boa

Twee mannen van 19 en 37 jaar en een jongen van 13 zijn vrijdagavond aangehouden na ongeregeldheden met vuurwerk in de omgeving van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, meldt de politie. Een boa raakte gewond nadat er zwaar vuurwerk naar hem was gegooid.