Leidens Ontzet wordt gevierd

Nieuws
Leidenaren vieren en herdenken maandag dat zij op 3 oktober 1574 zijn bevrijd van de Spanjaarden. Tijdens het Leidens Ontzet wordt onder meer haring met wittebrood uitgedeeld, zingen inwoners van de stad herdenkingsliedjes en sinds zaterdag is er een grote kermis in de binnenstad.
anp
maandag 3 oktober 2022 om 04:32
Afbeelding
beeld anp

Gedurende het weekend zijn er al verschillende traditionele festiviteiten gehouden, waaronder de hutspotmaaltijd, een taptoe en verschillende feesten. De gemeente houdt ook maandag rekening met grote drukte in het centrum. Via led-schermen kunnen feestvierders verzocht worden ergens anders heen te gaan, als het op een bepaalde plek te druk wordt. Ook is het niet toegestaan zelf alcohol mee te nemen.

Op het Stadhuisplein wordt om 07.00 uur met een reveille het startsein gegeven voor de vieringen. In de Waag worden vervolgens de haring en wittebrood gratis uitgedeeld. Die maaltijd namen de watergeuzen na de bevrijding in 1574 mee voor de Leidenaren. In de Pieterskerk is later de jaarlijkse herdenking van de Spaanse belegering van de stad en het ‘ontzet’.

De afgelopen twee jaar zag het evenement er vanwege het coronavirus anders uit dan anders. Zo werd het Leidens Ontzet in 2020 digitaal herdacht en gevierd en was er vorig jaar geen groot feest in de binnenstad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

4 auto’s in brand in Groningen, politie vermoedt brandstichting

In de stad Groningen hebben zondagochtend meerdere auto’s in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er raakte niemand gewond, meldt de politie zondag.

Afbeelding

Bronnen: OPEC en bondgenoten houden olieproductie gelijk

Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan besluiten waarschijnlijk om de olieproductie gelijk te houden, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Duitse toezichthouder maant broker FlatexDEGIRO tot ingrijpen

Een Duitse financieel toezichthouder heeft bij onlinebroker FlatexDEGIRO tekortkomingen in de bedrijfsvoering geconstateerd, meldt de onderneming op zijn site.

Afbeelding

Nederland ‘spiegelt’ WK-afvaardiging aan die van Argentinië

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.

Afbeelding

Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

Afbeelding

Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven.